Followers

Friday, 29 July 2011

.: salam ramadhan al~mubarak :.


salam ramadhan buat umat islam semua...

ampun dan maaf dipinta andai ada terkasar bahasa

moga-moga ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita





Thursday, 28 July 2011

.: jom order handmade craft :.

arini sangat tak de keje dan sangat la boring.... boss tak de semua rakan-rakan seperjuangan pulak busy dengan kerja masing-masing... aku yang merayau-rayau keluar dari bilik ni menjelajah ke tempat rakan-rakan tapi tidak dipeduli lantaran masing-masing sangat la busy.....


tak pe aku paham.... hikhik..... abes nak buat apa??? apa lagi sesi menjalajah blog entah sapa-sapa pun bermula......


dan saya terjumpa blog ini.......

sangat shomelllll...... memang tengah sibuk nak mencari card holder pun 

purse aku tu dah mcm nak memuntahkan semua isi dalam nyer.... dalam tu dah ada 18 card dah kalau la purse aku tu leh menjerit aku rasa dah menjerit dah aku dok sumbat segala macam dalam tu.......


ok berbalik kepada cerita tadi.... tetiba rasa nak order.. Handmade card wallet tu.... geram sangatttttt comellll kan???? 



small wallet






Passport sleeves











ini rupa purse saya yang dah tak sanggup menanggung derita...

jom kita order ramai-ramai... hihi

Tuesday, 26 July 2011

.: Tako Tao..Sedap ke?? :.


sapa penah makan?? of course la penah kan.. aku jer yg baru rasa kot....

aritu pegi JJ lalu area sushi tu.. ternampak la tako tao ni... tetiba teringat la 2,3 blog yang aku baca pasal tako tao ni sedap... aku pun terus beli...

rupanya ada bnyk flavor la pulak ada Octopus, Prawn, chicken & cheese, Unagi, Abalone... aku tak tau nak ambik pe octopus aku pikir sama mcm sushi king so aku try la chicken & cheese.....




ye la lain org lain seleranya kan??

aku rasa berganda-ganda sedap lagi Takoyaki kat Sushi king  

ke sebab aku memang hantu sushi.. :-)


rupa dia mcm ni




image ehsan dari google :-)

Monday, 25 July 2011

.: humble chef lagi dan lagi :.

sabtu aritu plan nak pegi kenduri kawen kat temerloh tapi malangnya last minit tak jadi sebab hubby boleh la pulak tetiba ada meeting kat opis... aku dah bersiap2 dah kat rumah sekali dia call ckp tak leh balik awal boss buat meeting... dia balik pun dah petang sangat kalau pegi temerloh mau malam baru sampai... so we decide not to go 

walaupun berat hati terpaksa la sms kwn aku ckp tak dapat attend wedding dia..

disebabkan aku dah makeup-makeup ajak jugak hubby kuar pegi jalan-jalan buang masa.. hubby bawak pegi JJ bukit tinggi...sbb aku tak penah pegi situ... 
 pastu tengok bola Malaysia vs Singapore kat sunway...

balik dari sunway hubby lak ajak pegi humble chef.......disebabkan tak dapat makan kat sini last time, aby ajak pegi lagi aritu... tapi kali ni call dulu, tak la  buang masa je pegi-pegi, pastu tutup mcm aritu kan....

dah call, dia ckp bukak kitorang terus gerak dari sunway pegi damansara



 



happy faces ~ sbb dapat makan kat sini hihi




oooo kali ni kitorang siap-siap beli air kat Mc'd nearby sbb kat sini kan jual air tin tu jer...

 











macam biasa order olio lamb spagheti satu untuk hubby satu untuk aku




 dan lamb omellete sorang 2 - sedappppp sangatttt dalam ni de lamb yg sangat banyak  + melting cheese... yummmmmm




hehe.... menganga sampai macam tu sekali...

kitorang suka makan kat sini.. lepas sekali pegi aritu hubby tak abes2 ingat nak makan kat sini.. pantang lalu pegi rumah kakak aku kat sungai buloh mesti ajak singgah... :-)


info  : kat sini bukak lewat tau.... 10 pm onwards

Address:
Pusat Bandar Damansara,
(next to McDonald's by the flyover bridge road),
50490 Kuala Lumpur
Tel: 014-229 6854 (Rosman)

Thursday, 21 July 2011

.; kemeriahan potluck di opis :.

ni cerita potluck kat opis semalam... konon-kononnya nak makan tengahari... sudahnya dari pagi dah melantak membawak ke tengahari sampai la ke petang... memang tak keluar dari opis beli apa-apa pun

makanan memang banyak giler..... ni kira sesi makan banyak-banyak sampai pengsan bangun balik sambung makan.... hihi



antara makanan-makanan yang disedekahkan untuk korban....




























rendang dan nasi impit memeriahkan suasana riang ria di hari raya kami....





ada puding caramel, bubur, puding jagung, nasi impit, rendang, kuah kacang, lauk pauk dan buah-buahan












ni baru 1st round.... lepas tu muka-muka ni la yang makan sampai 25 round... hihi 

memang best la sekali sekala buat makan-makan kat opis ni memang meriah sangat... tambah lagi buat potluck leh la kitorang share-share resepi sesama sendiri...


like sangaatttt.... :-)
p/s : thanks fydd, kshima, ellysa, kak aida, wani, yan, zura, herol, dan shila yang sudi menyumbangkan tenaga bawak makanan agar dapat dikongsi bersama... :-)


Wednesday, 20 July 2011

.:udang masak lemak cili padi utk potluck opis:.

hari ni kat opis kitorang pakat-pakat buat pot luck sempena nak menyambut bulan ramadhan
dari minggu lepas masing-masing sibuk pikir.. bincang.. nak bawak apa....aku memang dah plan nak bawak udang masak lemak cili padi... senang skit tak payah nak renyah2 guna barang yang ada kat rumah je.... ye la masakan ni dah memang boleh kata hari2 MIL masak kat rumah dah tentu-tentu senang nak buat... :-)

risau gak tak jadi sbb ni baru 1st time aku masak sendiri tanpa MIL tunjuk... biasanya dia ada tunjuk-tunjukkan apa nak kena masuk.... memang tak susah tp risau rasa dia tak sama mcm orang negeri sembilan punya... yela aku kan orang perak... buat gulai tempoyak reti larr.. hihi

semalam balik keje dah lepassettle-settle mandi apa sume, ngantuk giler tak larat nak masak... tido dulu sedar2 dah kul 1 pagi.... terus teringat gulai tak masak lagi.... cepat-cepat pegi dapur masak.....


 


ni la hasilnya gulai masak lemak cili padi yang dimasak kul 1 pagi... ngehngeh... 

nasib baik hubby temankan masak... dan jadi tukang rasa... dia cakap ok sedap... sama mcm mak dia masak.... so ok la kot.... :-)


Tuesday, 19 July 2011

.: gambar-gambar masa kecik :.




cer teka mana satu aku.. :-)




 
ni gambar masa sekolah tadika perpaduan kat Sitiawan, Perak






ngan kazen dan makcik dalam feri lumut-pangkor



ngan abah & mak kat Masjid Negeri, Ipoh



ni gambar masa darjah 1 kat Sekolah Kebangsaan Seri Selamat, Sitiawan, Perak

tengok gambar-gambar ni tetiba rindu kenangan-kenangan dulu.... :-)


sebab ramai yang tak leh teka aku yang mana satu... aku bagi jawapan hehe

gambar 1 - aku yang depan belah kanan hujung sekali
gambar 2 - aku yang baju hijau
gambar 3 - aku yang skirt merah
gambar 4 - baju hijau
gambar 5 - depan kanan sekali


selenge kan?? hihi


Thursday, 14 July 2011

.:puding roti ikut resepi kak nani rostam:.

 kemain panjang tajuk entry aku kannnn....

dah lama giler teringin buat bread puding ni bila bukak je blog kak nani je terus ingat bread puding dia.... ikut je resepi dia... menjadi seperti bread puding dia belum tentu lagi... hihi

lagipun tu je yang agak senang nak buat... nak buat kek kang takut tak jadi plak kan....
so semalam balik keje gigih berjalan kaki ke alamanda sorang-sorang mencari barang-barang lagipun smlm MIL tak de kat rumah... so masa ni la aku nak guna dapur sewenang-wenang nyer :-)

 



ni la hasilnya......nampak mcm tak cantik kan?? roti tu tak kembang mcm kak nani buattt... :-(

warna dia mcm tu bukan sebab hangus tau.... sebab aku guna roti coklat kismis (gardenia) tu la warna dia mcm tu...

aku jenuh mencari roti butterscotch tak jumpa dari alamanda ke Nilai mencari satu kedai pun tak de..... tak sure la kenapa... time aku nak beli je tak de, saje je dengki kat aku kan?? kalau tak nak tu berlambak-lambak la pulak aku tengok kat kedai..... ;-)

gardenia butterscotch no longer in the market ke?? 


finally aku ambik je gardenia coklat kismis ni.... boleh la dari takde... hihi




lepas potong baru nampak cantik sikit kan??? rasa?? mmmmm tak tau nak ckp.. ok kot....kikiki

nak resepi?? ambik kat blog kak nani rostam ye...

Wednesday, 13 July 2011

.:resepi brown sos:.



 pic : from mr google


atas permintaan kawan aku, aku letak resepi brown sos kat sini walaupun aku takde resepi yang sebenar.. jenuh aku pikir mcm mana nak bagi resepi ni.....

sebab aku ngan hubby main letak-letak je apa kitorang rasa nak letak dalam tu sampai la rasanya memenuhi tahap piawaian tekak kitorang

Bahan-bahan


-Bawang Besar - potong dadu
-butter - 1 sudu
- Gravy Mix tak kisah jenama apa, Jenama Knorr pun ada  (beli kat pasaraya, Giant ada biasanya) 
-Button Mushroom dalam tin (potong nipis-nipis)
- Full Cream Milk - 1 cawan
- Oyster sos -2 sudu
- brown sugar / gula merah (agak2 sampai ada rasa manis2 skit) 
-blackpaper sos -  1/2 botol (aku pakai jenama puteri, botol sama mcm cili sos)


cara-cara :-

bancuh gravy mix dengan air, kacau sampai rata supaya tak berketul bila masuk dalam periuk...tumis bawang dengan butter sampai naik bau, masukkan gravy mix, dan tambah air agak-agak jangan cair sangat, kacau sampai pekat masukkan full cream milk, oyster sos, blackpaper sos, gula merah dan mushroom... kacau sampai pekat..






sedap di makan ngan lamb ni... :-)

selamat mencuba... fida kalau tak jadi jangan marah ye...  tapi setakat ni 2 kali kitorang buat tak de lagi yang kata tak sedap..... hihihi

.:Buffered Earning plak muncul:.

baru nak cash out tengok-tengok arini datang opis BE pulak muncul....alhamdullilah...:-)

tak jadi la nak cash out nampaknya tunggu campaign ni stop dulu baru cash out... 



orang dah jenuh dah cash out kannn... aku baru nak nak merasa... hikhik....

TQ Nuffnang... Double... Triple... SAYANG KAMOOO!!!

Tuesday, 12 July 2011

.: jom cash out nuffnang :.




saya adalah jakun.... 

haha




pes time nak cash out nuffnang

love you larr...nuffnang :-)

.: family day opis -part 2 :.

sambung cerita family day semalam...

pagi ahad tu bangun breakfast dalam kul 9 mcm tu kitorang start telematch kat tepi pantai



view dari balcony bilik






 CC selaku emcee dan referee untuk telematch




sebelum start kitorang buat Stretching dulu....


ni adalah coach tak bertauliah....hihi












pastu buat poco-poco pulakkkk....aku tak reti pun even dah berpuluh-puluh kali buat...
so hentam jer larr... orang pusing aku pun pusing gak...hihi





ni antara telematch yang kitorang buat... bowling kelapa.... pastu kitorang buat isi air dalam botol, tiup tepung cari gula2, baling belon dan ikat kaki

cuma gambar ni je yang sempat ditangkap... gambar2 lain tak tgkp disebabkan cameraman nyer pun menjoinkan diri dalam semua acara.... tripod pun tak bawak... maka gambar semasa telematch berlangsung adalah TAK ADA...



hamper nyer ada 2 je ye... sebab kitorang pun cuma ada 2 group je... hehe




group aku adalah JUARA.....




ni group yang TAK JUARA.... kiki







tangkap gambar ramai-ramai...




dah pandai buat selerak... pandai-pandai la mengemas balik ye....



si kecik ni juara musical chair.... aku nak hadiah tu... dia yang dapat... HAHA


walaupun kitorang cuma ada 19 orang dewasa 2 orang kanak-kanak dan 2 orang baby... tapi tetappp meriahhh dan berjalan dengan lancar....

so lepas ni leh la buat lagi.....kowtttttt.... 


okeh abes dah citer family day....SEKIAN, TERIMA KASIH... :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...