Followers

Tuesday, 30 October 2012

.: production susu makin merudum :.


aku pun tak sure kenapa, dulu masa dalam pantang kemain meriah susu aku, tapi masa tu pemalas nak pump tu la sekarang menanggung la anak baru nak masuk 5 bulan production dah semakin kurang 

masa nak naik keje tu sempat la buat stok dalam 50-60oz tapi sehari tarik satu, tarik dua, dari atas then tak ganti balik sudahnya last week MIL call aku masa tengah keje

"susu Bella dah abes tinggal yang kat atas je" 

aku dah cuak dah sbb aku tau yang kat atas tu la stok terakhir yang ada terus stress tak tentu hala... akibatnya sampai skrg dok stress pikir susu kurang... hubby ckp jangan pikir sangat.....mcm mana tak pikir??? kang kurus pulak anak aku tu haaa... yang menyusu kan aku bukan dia... mmg la dia tak pikir sangat walaupun hakikatnya dia pikir la kot kan hehe

aku ni makan sume benda aku makan horlicks la, susu la, lobak putih, longan kering, red dates tapi still tak jalan jugak... 

so arini buat keputusan nak try Pil Asi ni kat Anjung tadi 300biji = RM14



tak tau la mcm mana hasil nya nanti, kalau ok aku share kat sini nak beli shaklee tu mahal sangat, tak pe kita try ni dulu tengok mcm mana



ni gambar stok masa dalam pantang dulu, dalam ni penuh ngan susu masa tu...sekarang nak dapat mcm ni balik punya la susah

"Ya Allah ya tuhanku kau permudahkan la urusan ku untuk menyusukan anakku"

amin

.: gambar-gambar raya haji yang tak seberapa :.


orang raya si kecik ni keje tido je biasa la kan dah nama pun baby... 

semua pegi sembayang raya aku tinggal la berdua ngan dia, dia tido aku pun tido orang balik sembahyang raya baru kitorang bangun



 kemain lena dia tido


mama ni tak de keje lain dok tukar-tukar hairband saya.. rimas la mama :)




petang tu beraya kat rumah makcik husband kat ampang, Bella biasa lar kat mana-mana pun dia tido... senang mama, setakat hari ni la, alhamdullilah sangat:)



 ni dah terjaga, terkejut sbb bunyi guruh, kena tinggal sorang-sorang dalam bilik hihi 

melalak la kejap papa dia dukung terus senyum




esoknya after korban kat surau belakang rumah kitorang baru balik kampung hubby kat Felda Pasir Besar, Gemas

Si Bella, tido dari Highway Lekas sampai ke kampung, good gurl... senang mama :)



ni gambar bella kena buli ngan mama, hehe panas sangat pakai baju kurung kannn haa pakai bib jer sudah :) Bella pun redho jer


raya haji pun bella dapat duit raya jugak ada la RM100 lebih... hehe

Alhamdullilah harap-harap murah rezeki bella sampai bila-bila

Thursday, 25 October 2012

.: tak lengkap raya kalau tak balik kampung kan?? :.


raya kalau tak balik kampung tak sah kan?? bagi aku la, bagi orang lain aku tak tau la plak, tahun ni tak balik perak sbb dah 2 thn berturut2 balik perak.... jadi aku paksa jugak hubby balik kampung dia as long as namanya kampung ok la for me!! hehe

persiapan raya?? baju sendiri tak beli apa pun jangan kata baju segala mak nenek pun tak beli, baju bella pun mula-mula tak terpikir nak beli sbb dah ada orang bagi baju kurung yang comelll sangatt, pastu jalan-jalan kat alamanda mata tertarik dengan less 50% kat butik poney tu, akhirnya rembat gak 1, bukak-bukak website online dah terbeli plak romper online, kasut-kasut bagai sudahnya dpt la bella 3 pasang baju n 2 kasut baru untuk raya haji ok la kannnn baju raya aritu pun elok lagi jarang-jarang sangat pakai

pastu dah beli baju kena la plak beli hairband bagai, nk beli on9 confirm tak smpt pakai raya sementara menunggu segala pos laju yang tak berapa nak laju tu sampai depan pintu, segala kangaroo yang serupa tak bagi makan tu, baik la aku order jer ngan member aku kat opis ni haaa...

tak bnyk pilihan sangat tapi cukup lar nak pakai raya haji punya hal kannn... kang dah pakai baju kurung, gaun segala bagai tapi botak, ada pulak la yg tnya boy ke gurl??? tak paham aku, tak nmpk ke dah pakai baju kurung tu takan la mak nya ni nak kena kan baju kurung kat baby boy kot agak-agak la kan....



hairband bella :)

cukup la tu nanti beli lain plak 

okeh abes bebel dah selamat hari raya aidiladha uolsss!!!

berhati-hati di jalan raya

Tuesday, 23 October 2012

.: penjimatan berganda :.



aku pakai jenama lain sume gatal-gatal mata aku...last-last pakai ni jer ok plak... mmg aku serasi ngan barang biasa-biasa je agaknya... hehee janji mata aku tak gatal sudah... 

mascara ni siap ada Collagen lagi tau, ingat kulit jer nak bercollagen rupanya bulu mata pun tak nak ketinggalan jugakkk

yang jenama lagi mahal-mahal tu tak tau la kan, confirm ok kot cuma aku jer la tak beli.... aku kan kede... :)





sekarang tengah sale menda alah ni until 30 oktober so aku rembat bebanyak... 
untung kot biasa harga RM60, skrg harga RM30 jer utk (60+12pcs FREE)
so RM30 / 72 pcs  = penjimatan berganda-ganda :) i likeeee

pakai washable lagi jimat berganda kan??? mmm tp tak suka sgt la (dasar pemalas nak basuh)




haaaa yang ni plak mmg penjimatan to the maxx.... 

bella tak sesuai pakai segala krim mak nenek aku beli seba med, buds, apa tah lagi sume tak ok.. tp sekali aku try letak bedak ni kat bontot dia terus ilang merah2 tu... 

mmmmm baguss betul jimat duit omak

jimat ke?? jimat kot sini kang boros kot lain pulak kan...
mmg dasar perempuan... :)

 


Friday, 19 October 2012

.: my lil' Rea is 4 mo today...yeay!! :.



sejak ada anak ni blog aku tak abes-abes citer pasal anak jer kan ( maaf to all TTC'ians yang follow blog saya ni kalau terasa, saya doakan ada rezeki untuk semua satu hari nanti, insyallah)

hari ni my lil' rea genap 4 bulan... alhamdullilah sihat walafiat dan semakin bam bam :)
now mama dia dah start-start survey barang-barang n recipies untuk persediaan nak bagi dia solid food masa 6 months nanti.... heheh awal lagi kan??

 mama nya ni mmg terlebih excited... n aku mmg tak suka bersedia dari awal semua benda n pastikan semua lengkap bila sampai masanya nanti, lagipun boleh beli skit2 tak la semua nak beli sekali harung



 ni gambar dia genap 4 months, sekarang dia suka gigit2 jari n segala benda mcm gatal gusi aku tak sure dia mmg nak tumbuh gigi ke apa? ada ke baby tumbuh gigi masa 4 bulan??


 

her current favorite activity 

kalau bagi books mmg tersengih-sengih la, 
kadang-kadang toys pun dia tak pandang... harap2 sampai besar la rajin baca buku kannn....





 mudah mudahan my lil Rea jadi anak yang bijak :)

Wednesday, 17 October 2012

.: nyamuk punya pasal :.

apa saja la kan kisah nyamuk pun nak cerita, hehe bukan pe anak aku tu kulit nya extra sensitive pantang kena gigit nyamuk sikit kalau merah jer tak pe jugak ni tak, siap pakej ngan bengkak dah menanah dah mcm bisul kekdah nya setiap kali kena gigit nyamuk, aku pun naik pelik pakai kelambu dah pun tp still kena gigit jugak ntah dari mana dtg nya pun tak tau la...

hangin jer aku bila siang tengok ada je tanda gigit nyamuk tu pastu makan seminggu gak nak elok nak letak krim kang kat muka la, kat tangan la kang dia hisap plak dia tu sume benda nak masuk mulut skrg ni..

pakai ridsect bagai kang tak sesuai lak untuk baby ngan bau mcm tu kan

so solution nya ialah

*
*
*
*
*

tak pasal-pasal si bella bergelang tiap2 malam hihihihi comel je letak bracelet ni kat kaki yang paling penting it's workkssss tapi asyik nak kena beli benda ni jer la kalau murah tak pe gak heheheh... ada solution lain tak??? :(


patut la orang selalu kata :

 "kasihnya seorang ibu sehingga seekor nyamuk pun tak dibenarkan hinggap ke tubuh anak kecilnya"

sekarang saya rasa... sob sob sob

haha hover tauuu mama ko ni bella :) 




Wednesday, 3 October 2012

Tuesday, 2 October 2012

.: our weekend :.

 Saturday 


Sabtu aritu kitorang attend wedding kat Seremban, MIL relatives, bapak pengantin tu kira cousin MIL, MIL ajak pegi kitorang follow jer aku tak tengok pun kad kawin tu ingat buat kat rumah rupanya dia buat kat Spanish villa resort






bella with papa

 





aku apa lagi ambik kesempatan bergambar sana sini hehe jakun kekdahnya wedding aku kan biasa-biasa je...huhuhu

dia buat concept santai-santai je kat tepi pool tu ada gerai-gerai dah mcm buffet kat hotel dah, ada gerai cendol, roasted lamb, kuih-muih la, nasi la mcm-mcm la...




kitorang laki bini melantak lamb jer tak hingat dunia mmg pantang jumpa kambing.....sampai tak makan nasi la  






 bella dah boleh pakai baju ni yeayyy.. dia kan dah 5.5 kg :)

baju ni alkisahnya beli kat mothercare untuk raya aritu, pagi raya tu nak pakai tengok2 besar cian bella... nasib baik my sis ada belikan dia baju warna biru jugak ikut tema kami selamattt... 

bijak kan mama dia main beli je tak try-try haha



 anak dara saya ni kalau pegi tempat sejuk-sejuk mcm ni ok la cuba rumah orang kawin yang panas mula la merengek-rengek dia kan puteri lilin..... :)



Sunday

ari hari tu ajak hubby pegi JJ Cheras Selatan, boring dok umah, MIL ngan FIL pun tak de diorang balik kampung bella kalau nenek dia tak de, dia suka merengek sbb tak orang nak melayan dia sangat, harapkan aku? dia breastfeed je nak kat aku, main-main ni kurang skit... ngan papa n nenek dia je dia suka main

haihhh nasib baik la bf ngan mama if tak pandang mama sebelah mata jer la... 

(mood : jeles ngan papa... "mama yang lahirkan bella tau"... hahaha)


 




us at baby room JJ


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...