Followers

Tuesday, 30 July 2013

.: berbuka @ restoran Insaf Jln Tar :.

last week ari khamis aku ambik cuti semata2 nak pegi shopping kat jalan TAR, kitorang dating berdua jer, Bella tinggal dengan MIL, hubby plak keje aritu kul 5 baru sampai rumah, terus gerak dari rumah, sampai KL jalan jam plak.. tapi tak la teruk sangat, aku risau dah.. naseb baik pagi tu dah siap2 buat reservation kat Restoran Insaf, hubby mmg suka sangat makan kat insaf ni, sebab dari kecik makan kat sini, kalau pegi jln TAR, jalan mimpi la ko nak mkn kat tmpt lain... mmg Insaf jugak la pilihan hati dia.... 


sampai kat insaf dalam kul 7 cam tu so tak de la menunggu lama.. org punya la ramai, sampai kena share2 meja phewww!! nak pegi basuh tangan pun susah... 

tahun ni kat Insaf diabuat siap2 per pax sorang RM20 dia bagi 

Beriani (boleh pilih ayam masak apa)
fruit juice
mineral water
buah apple
kurma
papadom, acar, kuah dal 



harga beriani pun thn ni dah RM14 setahun naik seringgit kot, rasanya masih sama mcm mula2 aku dtg sini dulu

lepas jer makan terus start misi mencari baju tema untuk hari raya pertama, dalam pada aku kononnya nak warna mint green tak de maknanya sampai situ igt senang nak cari baju ready made untuk tiga org ni sama mint green nya.. jangan harapppp!! haha

akhirnya dkt2 kul 10 baru la dpt baju tu pun tak sama color sangat.. yg hubby lite sangat, yg bella terang sangat yang aku pun lain jugak color nya... boleh la janji warna yang sama sudehhhh nak sama lain kali beli sekayu khennn...

org tak la ramai sgt sbb pegi weekdays...jumpa jer 3 baju ikut tema tu ngan baju aku utk raya kedua skali, terus balik tak larat dah nak jln

baju raya bella jer 15 pasang haha.. giler btul maknya.. tak sedar skit2 membeli  sudahnya bnyk

tak sabar dah nak cuti ni... :)

Wednesday, 24 July 2013

.: wordless wednesday :.

Ehhh tetiba ada entry wordless wednesday plak hiiikkkhikk


Breakfast utk si kecik tu pagi ni

sengih2 jer bila tunjuk ni kat dia ayat cm biasa "nakkk nakk"

Hopefully dia mkn habes kalau habes mama buat slalu :)


" Hye my name is Egg monster :)"

Tuesday, 23 July 2013

.: update on ramadhan :.

memandangkan dah berbelas-belas hari dah ramadhan dan aku baru sibuk nak hapdet jadi aku update secara berjemaah jer la lauk pauk yang aku n mil masak sepanjang ramadhan ni... 

memang jarang sangat membeli... aritu beli kuih basi belum sempat makan lagi pastu bila beli lauk luar mesti tak abes, kalau masak sendiri ikan goreng pun abes jer... nak2 laki hubby bulan puasa ni hari-hari balik jer "mama buat sambal belacan" tetiba plak syok makan sambal belacan bininya ni hari2... pastu aku punya kontrak boleh kata hari2 buat sayur... aku ni masak tak la pandai mana tp takat nak bagi suami makan tu boleh la....

bab2 sayur goreng-goreng n buat sambal belacan mmg mil serah kat aku jer... pastu masak ayam or ikan bilis cili padi kat hubby dah cukup dia hari2 makan masak cili padi tu pun tak pe....


 


boleh katakan hari-hari lauk lebih kurang sama jer la, tapi puas hati masak sendiri 
simple2 pun confirm habes







hari-hari ada sambal belacan kan... tumbuk pakai lesung tuuuu :) lepas abes ramadhan ni bermuscel2 la tangan aku haha tumbuk sambal 30 hari katakannn :)

tapi yang paling best skali dlm bln puasa ni adalah pekasammm org utara pandai la mkn ni kt umah tu aku sorang jer mkn.. org lain tak pandai makan, sorang pun ok janji lepas tekak ni hihi






  ni plak antara dessert yang sempat dibuat... org kg aku panggil ni penganan tungku dalam dia inti gula putih + santan kat luar perghh mmg feveret ni bila bulan puasa 




disamping tu tak lupa juga buat bekal untuk si kecik tu buatkan sosej roll kat dia, ni antara feveret dia la



ni antara picture-picture yang sempat digodek... 

sempena ramadhan ni kan mmg la ramai update makanan jer sana sini, terliur tgk hihi

k la see u :)

.: banana pancake for lil'B :.

Alhamdullilah Allah masih beri kerajinan untuk mama buat at least breakfast untuk si anak dara tu, bila weekend dapat la aku buat dan terus bagi makan sendiri kat bella...skrg ni dia suka sangat makan tu sebab aku pun jadi rajin nak buat..

weekend aritu buat banana pancake kat dia, ala lempeng pisang kata org hehehe

masa pegi daiso tu nampak pan yang comel ni terus rembat sebab mmg selalu buatkan dia pancake, kalau tak pisang buat tepung jer...

bulan-bulan puasa ni mmg sangat menguji la bila masak-masak untuk anak hehehe tak tahan godaan sungguh si emak... 


dah siap susun2 kismis skit... bella tengok senyum jer, nakk nakk!! hehe



mcm ni la rupanya masa tengah masak





ni la rupa pan yang comel dan menambat hati aku untuk membeli nya hihihi



semoga dengan ada pan ni mama lebih rajin masak untuk bella... 
aminnnnn :p

Monday, 22 July 2013

.: homemade ice cream :.


simple jer sebenarnya nak buat ice cream ni sebenarnya tak payah resepi pun, tp sbb ada yg request so aku update jer la hihi... puas mencari ice cream mould ni mmg penah dah buat icecream kat bella before ni tp just guna bekas biasa jer.. bella suka tu yg sibuk mencari mould tu... skali kwn aku ckp kat daiso ada, kebetulan last week pegi the mines beli la benda alah ni...

sebelum buat tu google2 la jugak mcm mana cara nak buat popsicle ni, banyak la jumpa tapi rata-rata resepi lebih kurang sama jer....

aku decide buat guna benda yg memang ada kat rumah jer for 1st trial... 

aku buat dua jenis yang aku bagi nama sendiri hihihi

 Milky Nutella & Tutti Frutti

yang nutella jer just blend fresh milk + nutella jer

utk tutti frutti tu plak aku guna buah pear ngan mango, buah pear tu aku blend dulu, then mango tu aku just potong kecil2 jer letak atas pear tu.... utk bagi rasa manis skit boleh letak madu (1year above) 

guna buah lain pun boleh ikut kreativiti sendiri la... kalau boleh guna buah jer lagi elok untuk baby, buah boleh campur ngan fresh milk blend, or just letak buah jer, rasa manis original dari buah tu sendiri pun dah ok dah tak perlu tambah gula or madu pun actually





nak tau sedap ke tak???

*

*

*

*




tengok gaya si kecik ni makan heheh kejap jer dah abes... kemain suka dia :) thanks sayang sbb suka semua benda yang mama masak dan buat untuk awak :)




sampai mama pun teringin laaa



the result is yummmmm hehehe ok larr kannn tanpa pewarna or bahan2 yang kita tak tau apa baik buat sendiri :)




ni la rupa mould yang aku beli kat daiso tu 



selamat mencuba :)

Thursday, 18 July 2013

.: Bella's birthday - Part 2 :.



pukul 4 tu dah ramai yang datang, bila dah pukul 4.30 kitorang terus start cake cutting masa tu party room pun dah meriah dengan tetamu











antara tetamu yang memeriahkan majlis









cake cutting











abes jer acara potong kek diorang start dengan games meriah la budak-budak main games masing-masing dapat hadiah lagipun tak ramai yg besar baby yang ramainya untung la balik2 orang yang sama dapat hadiah :)


masing-masing sibuk pastikan anak join sama :)










anak blogger lieya latif, si mia mija la paling banyak dapat hadiah sbb dah biasa join birthday party sana sini :)


happy tgk gelagat semua budak-budak ni... Alhamdullilah semua pun berjalan lancar next entry aku letak gambar-gambar lain plak :) gambar pun dok ada 300 keping jenuh nak pilih 

see u then :)

Wednesday, 17 July 2013

.: bella's birthday - part 1 :.

Haaa ko dah dkt sbln baru nk hapdet cerita birthday si anak dara tu busy noo kekdahnya kan hikhikk

hari kejadian tu kitorang tak la busy mana sbb kan semua dah tersedia di sinun so kita bwk badan jer la

Tapi dlm pukul 12 tu cepat2 tido kan si kecik tu sbb pukul 1 aku ngan hubby nak keluar pegi ambik kek kat putrajaya.. Aku tempah ngan mummy zara cottage sbb tgk review mcm menarik jer kek2 dia dan diapun buat kek untuk baby shower fasha sandha tapi tak de la sbb tu jer kan member opis aku dah penah order dan ckp sedap jadi kita pun tmph la kt situ harus buat kek barbie ikut tema party :) sajer tak ambik color pink sbb takut tenggelam dek baju kitorang 3 beranak yg pink giteww

Dlm kul 2 lebih sampai je nilai terus antar kek kat mcd mintak dia simpankan, balik rumah terus siap2 mandikan dan siapkan pengantin tecit tu, semua berjalan seperti yg dirancang bella pun tak meragam sbb dah tido kan dia siap2 kan kalau tak kang crancky plak kat majlis

dlm pukul 3.30 kitorang baru dtg sbb party start at 4, sampai2 photographer pun dah sampai ambik ngan husb member opis jer ( FB nadzmi photowork)

Jom layan gambar 2 sebelum majlis bermula :) mcm biasa la hapdet pakai phone so redha jer la gambar tak selari dengan kenyataan hihi

See you in next part :)



















Tuesday, 2 July 2013

.:wedding di hari jerebu :.

cerita pun dah tunggang langgang dah sbbkan ternmpk gmbr ni dalam phone so kita pun update la entry cerita wedding.. wedding my cousin di hari jerebu yang sangat teruk dan tak sihat masa ni bacaan kat nilai dah cecah dekat2 400

Ikutkan nk bwk baby mmg tak elok tp nak buat mcm mana keluarga dari perak dah dtg satu bas nak tak nak kena la tunjuk muka kannn

bella mcm biasa sgt behave Alhamdullilah sepanjang masa dok ngan papa dan beralih dari satu tangan ke satu tangan mama sedap2 mkn cendol bagai tak tau anak dengan sapa hihihi

kenduri yang sgt best sbb ada lauk ikan bakar cicah air asam dgn siput sedut masak lemak mmg terbaek lar mkn pun bertambah2 koo!!

bella masa pg tido dlm kereta balik pun sama terlena sepanjang jln letih sgt gayanya hihi

layan gmbr jomm... Gini la update pakai iphone gambar kelain cerita kelain... faham2 jer la yer :) byeee

















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...