Followers

Tuesday, 29 April 2014

homeschooling activities - matching the numbers

idea ni datang masa dok google2 homeshcool activites untuk bella.. 

Aku ajar dia activity matching the numbers

Aku tgk bahan2 dia sangat simple guna used item je by using toilet roll, colored paper, gam gunting done... so boleh la buat untuk bella 


yang magnetic numbers tu mmg ada kat fridge rumah aku so aku tampal jer la kat toilet roll tu mcm pic kt bawah ni satu set lagi utk dia matchkan


ni 1st time buat nak tgk kebolehan bella, if dia tk leh tak pe la kita cuba buat selalu nanti lama2 pandai la dia kan

But Alhamdullilah dia terus boleh buat

Ni pic lepas dia dah matchkan 

       
Aku buat skit2 dulu ajar sampai no 5 jer kalau bnyk2 takut dia confuse 

selain dari tu ajar skali la color sorting, or buat tower macam picture bawah ni so leh dpt ajar 3 in 1 skali jimat duit jimat masa tak perlu belanja besar pun leh mengajar anak :) 



Actually banyak sangat activities homeschool yang simple2 kita boleh ajar anak kita kt rumah just google je n pilih which one you rasa brg senang dapat or mmg dah ada kat rumah... jimat duit :) 






Monday, 28 April 2014

course at swiss garden residence kl

Morning semua pagi ni bersiaran life dari swiss garden residence kuala lumpur attend seminar setiausaha anjuran positive event 

Seminar ni berlangsung selama 3 hari 2 malam 

Semalam sampai awal sempat la merayap ke H&M lot 10 nun rembat selai dua baju raya tuk anak dara kiter tu

seminar kt sini best nya bukan pe makanan sedap-sedap last time pegi seminar kat sini mmg teringat-ingat food dia

Tak yah bebel panjang2 jom layan gambar 😬


View from our room

  
Bilik dia besar giler lengkap  semua duduk 5, 6 orang pun boleh bilik air pun luas 

Ruang tamu kt luar ada satu extra bed ngan sofa bed

 

  Bilik 


 Bilik air

 
 Dewan seminar


Breakfast day-2
  
1st plate 😜

  
2nd plate




Ok tu jer

will continue soon bye

Tuesday, 22 April 2014

Bella is 1year 10months

ari sabtu aritu bella genap 1year 10months lagi 2 bulan genap la 2 tahun si kecik aku tu... Alhamdullilah syukur 

bila tulis entry pasal anak setiap genap bulan nya mula la rasa cam sedih happy segala perasaan timbul... mudah-mudahan bella jadi anak yang baik 

aku cuba ambik gambar bella setiap bulan tapi kdg2 lupa hahaha gambar tak de masa hari kejadian yang ada cuma video dia

dah 2 minggu jugak ajar dia follow lagu ni buat gaya tapi bila nak rakam dia mula la tak nak buat... aritu elok plak mood dia, aku ckp "mama nyanyi n rakam nanti mama tunjuk kat bella ok" dia pun "otey" aku pun cepat2 la rakam bukan senang nak rakam gelagat dia sekarang pantang nampak aku pegang phone dia pun sibuk nak phone tu...

tentang perkembangan dia takan nak citer tiap2 bulan plak kan kang orang menyampah kt mak bella ni... mcm anak dia sorang boleh buat... :p

tapi Bella is on track Alhamdullilah 


jom layan video bella n suara mama yang lupa lirik :)



Monday, 21 April 2014

Testing testing

Uwaaa blog tak leh bukak dari pc nak test update entry dari iphone ni boleh ke dakkk... 

problem password... aku ni dah tua sangat nampak nya apa masalahnya pun tk tau sblm ni email tk leh bukak skrg blog pun sama

Kena bukak blog baru ke?? Uwaaa sayang blog lama...  mati la sure tk leh tido malam selagi tk leh bukak blog ni sayang oooooiii 😭😭😭 

Kalau tak boleh jugak nampak nya kena buat blog baru la adoiii malas nya lgpun dah tak igt dah cane nak buat blog 

Arghhhhh i hetchu email, password or whatsoever yg menyusahkan hidup aku


.: aktiviti craft bersama anak :.

aku kt office jumaat jer sure google activities  'homeschool' yang  boleh aku ajar and buat sama-sama dengan bella utk weekend tu...

last week aku buat activity paper plate crafts ni terpikir semua barang ada kat rumah so tak payah mebazir-membazir beli pun boleh jer nak belajar "nak seribu daya tak nak seribu dalih" katanya kan :p


aku dah siap-siap gunting dah paper plate tu buat mcm 'fish', sbb dia tak pandai lagi nak guna gunting lg pun tajam kan risau jugak... 

aku just biar dia hiaskan jer 'fish' tu 

kertas warna-warni tu aku carik-carikkan tunjuk kat dia satu, pastu dia dah boleh buat sendiri dah letak gam, tampal




 


yeayyy dah siap :)




cantik tak fish kiter??



ni la the final result... dah tampal-tampal dia nak conteng la plak... tak pe la biar dia berkreatif kat situ :)



bella ni tak stay kat nursery kalau kat nursery mungkin ada jugak activities mcm ni dia belajar dok dengan pengasuh ni tak de la kan so aku ajar la skit-skit kat rumah disamping pegi-pegi playgroup kat mana-mana buat sementara utk tahun ni... tahun depan Inshallah baru start hantar dia ke playschool / taska / any place yang ada belajar-belajar ni  

sekarang tengah survey a fews tempat area nilai ni untuk hantar bella....

sapa-sapa tau kat mana yang bagus kat nilai  :( aku pun tak tau nak antar mana


 share  pliss

Thursday, 17 April 2014

.: kursus di fraser hill :.

skema sungguh tajuk entry hihihi

aku ngan geng-geng kat opis ni attend kursus kat fraser hill dari 14hb-16hb isnin sampai rabu semalam

aku mmg tak pernah jejak kaki ke fraser hill pun bila dengar ada kursus happy la bila lagi nak merasa pegi kan...

kitorang sampai awal hari isnin tu sbb mmg plan nak berjalan-jalan kt sekitar fraser tu,, jalan kaki tauuu... hihiii boleh tahan la jauh nya tapi sebab ramai-ramai dan keadaan yang sejuk-sejuk tak rasa pun penat nya... 

jalan-jalan sampai kat menara jam tu jer pun, berfoto gedixx beramai-ramai :) 



Day - 1

malam tu just ada icebreaking jer sekejap pastu balik bilik esok nya baru full day class 


 bergambar yang sakan nya kat sini pemandangan mmg sangat cantik la bunga-bunga segar jer udara pun best nak pegi kelas pagi-pagi tu mmg berkabus


jomm layan gambar


*

ni semua gambar-gambar kat menara jam tu















 gambar-gambar day -2

*
*
kitorang mmg jenis bersiap awal, sepanjang kursus mmg muka kitorang jer yang sampai dulu, siap-siap makan lepas tu kelas tak bukak lagi dah tercongok depan tu...  apa lagi bergambar dulu la jawabnya 

 jom layan macam-macam aksi ada... :) pemandangan pagi mmg tip top dengan cahaya matahari yang memancar ke arah bunga-bunga yang segar mcm-mcm color ada nak bunga mana satu pilih jer...kan best kalau kat bawah ni pun bunga segar cam tu sejuk jer mata memandang








 







 


 

  
 







anti social hihii masing-masing mencari coverage... kat sini susah skit la nak dapat coverage tp ok la masih boleh update instagram, fb everyday tu kira ok la kan :)

 


day - 3

hari last ni mood masing-masing dah sampai rumah dah, rindu anak rindu husband semua... pagi tu aku call bella bila dia cakap "muahh" aku siap menitik air mata lagi rindu kat dia...






semua kepala sempoi-sempoi tangkap gambar bayang la lompat la apa la orang lain tengok jer la hihi... tapi korang mmg best kepala giler-giler tak la boring kan pegi kursus kira mcm berkursus sambil holiday 2 in 1 ... i like :)




 last but not least.... 

snap picture kat depan tempat kursus

horeyyyyy nak balik dah masing-masing rindu kat lakiiii :p




 

Thursday, 10 April 2014

aktiviti conteng dinding bilik air



bila buat aktiviti ni dah sah-sah la yang jadi mangsa adalah dinding bilik air, senang nak cuci :)

papa dia sambung tido lagi kitorang dua beranak senyap-senyap kat dalam bilik air main conteng-conteng aku ni usaha la nak senyap skali bella panggil nenek dia nak tunjuk apa dia buat hihihi

sebelum ni penah jugak buat aktiviti art ni dengan bella kat entry ni

apa yang aku nampak bella kurang minat melukis-lukis ni, bila tgk colour tu melekat kat jari dia dia mcm geli jer siap suruh aku cuci cepat-cepat...jadi aku try plak buat kt bathroom wall ni bkn la nak paksa dia jadi pelukis tapi melukis pun elok untuk asah bakat kreativity dalam diri kan?

sebelum buat aku tanya bella nak lukis-lukis kat dinding tak? dia ckp nak... aku tak paksa, cuma kadang-kadang aku ajak dia buat, let her lead.. bila dia dah tak nak buat kitorang stop... mana la tau lama-lama dia minat :)


*

*

*

*

"let go bella it's time for some arts" :)












 dia yang sibuk nak picit watercolour semua.... semua benda nak buat sendiri si kecik ni













 hasil nukilan bella ngan mama yang tak berapa nak kreatif

bella yang garis-garis tu jer....hihihihi





 








cantik tak saya lukis? :p



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...