ni la rupa sambal hitam yang aku buat tak menjadi hitam sangat agaknya belimbing tu tak cukup lama utk hitam kot masa rebus :)
rasa dah lebih kurang sama dah cuma aku nya termasin skitt... terlebih garam kot mihmihhhhh malu tauuu kat orang pahang
1st time rasa sambal ni masa bulan puasa aritu opis mate bawak, MIL dia org pahang, MIL dia buatkan sedap giler... mintak la resepi
aku balik perak mmg buah belimbing ni belakang rumah je try la jugak buat.... tak per try n error lepas ni tau dah mcm mana nak buat kan... :) ayat menyedapkan hati hubby pun ckp termasin n kurang pedas
ni gambar masa rebus belimbing atas dapur tu... masa jadi hitam tu igtkan dah hangus tp cium bau sedap plak bau mcm gula hangus pun ada walhal pakai garam...
nak buat mcm tak la susah n banyak bahan cuma renyah nya sbb nak rebus belimbing tu la... mau abes gas hoiii lama2 hihihi
ni jer bahan-bahan dia:
belimbing yang dah direbus dengan garam sampai hitam
ikan bilis
bawang merah
bawang putih
cilipadi
tumbuk2 pastu goreng sampai kering... siapp
siap makan ngan roti canai lagi...letak kuah dal + sambal ni sedappp
next trial confirm menjadiii.. ngehhhh
3 comments:
rajinnya rebus.. tp rebus dia kena lamaaaa... smpai kering..dan takde rupa belimbing langsung dah.. kita amik kat mak mertua je (beliau org Rabu, Pahang), pastu simpan peti ais. Nak makan, baru buh cili, bawang n ikan bilis.. huhu
Biasa derang rebus guna tin.. dan tin tak guna dah pastu sbb mesti dia bocor sbb asam garam tu. ada jual belimbing siap rebus ni..tp mahal sket la
Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan,penuh dengan resipi masakan..suke2..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/
puanstoberi : tu la dah diorang ckp cam tu kita pun buat la tu pun mak kita dah siap2 jerukkan ngan garam so rebus kejap je la :)
Post a Comment