Followers

Thursday, 16 May 2013

.:homemade tomato sauce:.

bella dah nak masuk 11 months baru aku introduce ngan tomato.. Dari apa yg aku baca tomato ni agak asidik jadi cara sesuai utk kurangkan adalah dgn cara memasaknya.. aku pun buat ni sbb nk buat resepi baru la konon utk bella dsh boring dah omak eh asyik masak mashed potato jer

bahan2
Tomato (aku pakai cherry tomato tu jer)
1 ulas bawang putih
Sebijik bawang besar
Serbuk jintan manis & jintan putih
Unsalted butter
Puree Kurma

Cara : panasksn ulsalted butter dlm periuk, blend tomato dan bawang merah bawang putih, tuangkan dlm periuk.. Masuk serbuk jintan, masuk puree kurma bg rasa manis..masak sampai pekat n warna merah2.. Done :)

Dengan ada nya sos ni maka terhasil la homemade nasi lemak ngan sambal bilis yg dibuat menggunakan tomato sos ni... Lepas ni plan nk buat pizza ke, bolognese ke senang dah just tambah isi ayam tambah cheese siap ;)






1 comment:

aliqaliqa said...

Nasi tanak dgn santan ke..

Mak amna. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...