Followers

Monday, 2 June 2014

Blog baru kiter

I'm officially move to my new blog.. 

Atas sebab2 yang tak mampu nak di elakkan dan aku tk mampu nak log in blog aku ni so aku terpaksa redha menerima kehendak ilahi yang blog aku ni bakal terkubur.... Ayat tak leh blah sgt ( ni log in pakai hp jer) 

Ok la yang hidup kena teruskan hidup.. Jom jenguk blog baru aku k... 

http://reasalsabila.blogspot.com

Thursday, 22 May 2014

Homeschooling activities ~ color tunnel


ni antara activities yg aku buat by using toilet roll paper aritu jugak 

aku still simpan benda ni boleh buat activity berulang-ulang bila ada masa... 


Yg ni aritu kbtln masa pg toys r us KLIA 2 aritu dia mintak nak car ni so aku buat la activity car tunnel ni dengan dia sambil masukkan car dalam tunnel tu, sambil ajar dia color, 

bella belum pandai lagi dia cuma tau ada color pink, purple, green tp tk dpt bezakan lg 

Kecuali kalau buat color sorting dia boleh la asingkan ikut color dia boleh bezakan 


Bila dia masukkan kt tunnel pink tu time tu aku ajar la pink.. Lama2 dia ingat la kan Inshallah


sambil main sambil belajar :)


Buat activities ngan baby ni bkn boleh lama2 dia cpt jemu during weekend aku buat dlm 15 minit skali pastu nnti aku ajar lain plak sambil2 dalam kereta pun still ajar dia tnya A for? B for? lama2 nanti mesti dia hafal n faham :) 

Everybody should proud of their child kan even satu pencapaian yg kecik skali pun kita sebagai parent patut bangga.. semua baby dilahirkan genius their brain umpama sponge yang mampu menyerap segala ilmu.. 

Inshallah kita sama-sama berusaha ajar anak kita sambil-sambil berkongsi ilmu dengan parents lain 

Monday, 12 May 2014

6th Anniversary

6th anniversary kitorang adalah pada hujung bln lepas mmg tk de la plan apa pun sangat nak pg makan2 kt hotel tp cam malas plak aku ni bukan nya mkn bnyk sangat lgpun bella pun tk makan bnyk mana pun sudahnya aku ckp kt hubby nak pegi tido hotel, kebetulan minggu tu ahadnya aku kena attend seminar setiausaha positive event tu kt swiss garden jadi tak dapat la nak pegi jauh2... Plus bella plak ada swimming class kt putrajaya aku terus ckp kt hubby kita tidur kt everly jer lgpun hotel baru sajer nak try kan... 



Sampai kul 3 tu check in tak naik bilik pun terus zasss ke swimming class bella, lepas class bru naik atas


Si kecik Ni tukang cek bilik ok ke tak hihi


lompat sana sini abes satu bilik dia lari lompat bintang bagai


Bertiga lebih baik :p





Sementara nak tggu dinner dua beranak ni melayan mata la apa lagi aku mmg susah nak lena... 

Malam tu aku plan nak order makanan n dinner dalam bilik jer dah siap2 bawak candle bagai nak bercandle light ngan hubby skali tak de servis order makan ke bilik cissss rosak program btol la... 

Akhirnya bercandle light dinner kt alamanda jer la jawapannya... 


Esok nya breakfast kt fuze cafe hotel, breakfast dia bagi aku so so jer...boleh la nak try kan 




so tu jer la sambutan anniversary kitorang yang tak seberapa esok pagi tu dr everly terus pg swiss garden plak untuk seminar 3 hari...  :) 

malas betul nak update sejak pakai phone ni... Tak best langsung huwaaa masalah password kt pc yang tak berkesudahan tu buatkan aku stress :(

Thursday, 8 May 2014

Zoo Negara


30 tahun lebih hidup tak pernah aku jejak kaki ke Zoo Negara ni jadi marilah kiter pegi bawak si kecik tu yang sibuk nak tengok Elephant katanya...

Alang-alang aritu nak ke area ampang nak melawat cousin baru lahir bella kat sana jadi lajak terus ke zoo.. Bertambah lagi la duit raya tahun ni ye dak hihihi

Ok berbalik kepada citer zoo tadi, kitorang pg dah petang tak sangka la pulak nak panas lenting mcm tu jenuh la jugak berpanas- panasan bertiga beranak tapi hubby mmg suka pg zoo ni sama la mcm anak dia berkenan nau ngan alam 'fauna'ni hihi

Tiket masuk RM30 bella tak pyh bayar..

Ni baru sampai muka bangun tido tk semangat lagi nak tgk menatang2 





Puas kan hati tgk elephant sampai sekarang kalau tanya "bella tgk apa kat zoo" dia akan ckp "tgk elephant" "elephant tgh buat pe??" "andi ujan" sbb masa tgk tu elephant tgh mandi sambil sembur air dari belalai dia :) 












"Mama ni tk abes2 selfie... whatever la mama"







Si kecik ni takut maskot dr jauh kemain tunjuk,, bila dah dekat takut plak 


Last but not least gambar sefamily 



Ok la bawak anak g zoo ni tapi satu jer tk puas hati, tram tu kena bayar jugak dari satu tmpt ke satu tmpt cekik darah kooo sorang 4 ringgit naik alahai tk sampai 5 minit.... 

Tak pe la yang penting tgk anak happy kemain jerit2 tgk binatang tu... Priceless :) 

Monday, 5 May 2014

Jalan-Jalan KLIA 2

Cuti hari buruh aritu tk tau nak gi mana ajak hubby pegi makan dan Jalan-Jalan KLIA2 sambil-sambil tgk apa yang menarik kat situ 

Sampai2 sana mmg mall dia besar giler banyak la butik-butik yang akan launch tapi buat masa ni banyak lagi tak bukak mungkin lepas sebulan ok kot 

Ada a fews butik jer yang bukak masa aku pegi tu... Toys r us, jelly bunny, voir, polo hous apa tah lagi ada la yang pasti kedai makan banyak dah bukak yang lain-lain blom lagi macam pandora, crocs baru nak setup...  Tak pe dekat jer dengan rumah bila-bila leh pegi 

Hari kitorang pegi tu pun parking pun still free lagi rupanya malam tu baru perasmian KLIA 2 tu 

Yang kitorang ni main terjah jer tp ok la survey- survey sebelum bukak kann hihi

Tak ambik banyak gambar pun




ada 3 tingkat tak silap aku.. mall dia mmg besar la n selesa berbanding lcct dulu 

kalau nk jln-jln bawak anak naik erl lagi senang direct terus exit dalam mall 





Homeschooling activities ~ Matching the shapes

homeschooling activities untuk bella minggu ni aku ajar dia matching the shapes Tapi tak guna sorter yang ada tu... 

Aku lukis shape kt kertas untuk dia match kan, semua shape tu ada 9 bentuk mungkin sebab terlalu banyak jadi bella confius ambik yang sangat lama untuk dia buat semua itu pun dengan bantuan aku


Dia berjaya susun shape2 yang betul2 tak sama je mcm star tu mmg dia expert sangat la kan sbb bentuk lain dr yang lain



So dari 9 aku kurangkan jadi 5 jer sbb dia baru nak belajar bila bnyk sangat sure dia confius aku rasa la


Bila dah tinggal 5 jer kemain laju dia match kan


Ok la... Kena ajar skit-skit sama jugak mcm color kalau banyak sangat skali match confius plak biasa untuk color pun aku buat dlm 3-4 color jer


idea ni pun aku google gak dr internet mana la tau bg some ideas untuk korang buat kat rumah... Ada mcm2 sebenarnya ada yang matchkan lego la aku buat mana yang ada barang kat rumah jer senang :) 


Tuesday, 29 April 2014

homeschooling activities - matching the numbers

idea ni datang masa dok google2 homeshcool activites untuk bella.. 

Aku ajar dia activity matching the numbers

Aku tgk bahan2 dia sangat simple guna used item je by using toilet roll, colored paper, gam gunting done... so boleh la buat untuk bella 


yang magnetic numbers tu mmg ada kat fridge rumah aku so aku tampal jer la kat toilet roll tu mcm pic kt bawah ni satu set lagi utk dia matchkan


ni 1st time buat nak tgk kebolehan bella, if dia tk leh tak pe la kita cuba buat selalu nanti lama2 pandai la dia kan

But Alhamdullilah dia terus boleh buat

Ni pic lepas dia dah matchkan 

       
Aku buat skit2 dulu ajar sampai no 5 jer kalau bnyk2 takut dia confuse 

selain dari tu ajar skali la color sorting, or buat tower macam picture bawah ni so leh dpt ajar 3 in 1 skali jimat duit jimat masa tak perlu belanja besar pun leh mengajar anak :) 



Actually banyak sangat activities homeschool yang simple2 kita boleh ajar anak kita kt rumah just google je n pilih which one you rasa brg senang dapat or mmg dah ada kat rumah... jimat duit :) 






Monday, 28 April 2014

course at swiss garden residence kl

Morning semua pagi ni bersiaran life dari swiss garden residence kuala lumpur attend seminar setiausaha anjuran positive event 

Seminar ni berlangsung selama 3 hari 2 malam 

Semalam sampai awal sempat la merayap ke H&M lot 10 nun rembat selai dua baju raya tuk anak dara kiter tu

seminar kt sini best nya bukan pe makanan sedap-sedap last time pegi seminar kat sini mmg teringat-ingat food dia

Tak yah bebel panjang2 jom layan gambar 😬


View from our room

  
Bilik dia besar giler lengkap  semua duduk 5, 6 orang pun boleh bilik air pun luas 

Ruang tamu kt luar ada satu extra bed ngan sofa bed

 

  Bilik 


 Bilik air

 
 Dewan seminar


Breakfast day-2
  
1st plate 😜

  
2nd plate




Ok tu jer

will continue soon bye

Tuesday, 22 April 2014

Bella is 1year 10months

ari sabtu aritu bella genap 1year 10months lagi 2 bulan genap la 2 tahun si kecik aku tu... Alhamdullilah syukur 

bila tulis entry pasal anak setiap genap bulan nya mula la rasa cam sedih happy segala perasaan timbul... mudah-mudahan bella jadi anak yang baik 

aku cuba ambik gambar bella setiap bulan tapi kdg2 lupa hahaha gambar tak de masa hari kejadian yang ada cuma video dia

dah 2 minggu jugak ajar dia follow lagu ni buat gaya tapi bila nak rakam dia mula la tak nak buat... aritu elok plak mood dia, aku ckp "mama nyanyi n rakam nanti mama tunjuk kat bella ok" dia pun "otey" aku pun cepat2 la rakam bukan senang nak rakam gelagat dia sekarang pantang nampak aku pegang phone dia pun sibuk nak phone tu...

tentang perkembangan dia takan nak citer tiap2 bulan plak kan kang orang menyampah kt mak bella ni... mcm anak dia sorang boleh buat... :p

tapi Bella is on track Alhamdullilah 


jom layan video bella n suara mama yang lupa lirik :)



Monday, 21 April 2014

Testing testing

Uwaaa blog tak leh bukak dari pc nak test update entry dari iphone ni boleh ke dakkk... 

problem password... aku ni dah tua sangat nampak nya apa masalahnya pun tk tau sblm ni email tk leh bukak skrg blog pun sama

Kena bukak blog baru ke?? Uwaaa sayang blog lama...  mati la sure tk leh tido malam selagi tk leh bukak blog ni sayang oooooiii 😭😭😭 

Kalau tak boleh jugak nampak nya kena buat blog baru la adoiii malas nya lgpun dah tak igt dah cane nak buat blog 

Arghhhhh i hetchu email, password or whatsoever yg menyusahkan hidup aku


.: aktiviti craft bersama anak :.

aku kt office jumaat jer sure google activities  'homeschool' yang  boleh aku ajar and buat sama-sama dengan bella utk weekend tu...

last week aku buat activity paper plate crafts ni terpikir semua barang ada kat rumah so tak payah mebazir-membazir beli pun boleh jer nak belajar "nak seribu daya tak nak seribu dalih" katanya kan :p


aku dah siap-siap gunting dah paper plate tu buat mcm 'fish', sbb dia tak pandai lagi nak guna gunting lg pun tajam kan risau jugak... 

aku just biar dia hiaskan jer 'fish' tu 

kertas warna-warni tu aku carik-carikkan tunjuk kat dia satu, pastu dia dah boleh buat sendiri dah letak gam, tampal




 


yeayyy dah siap :)




cantik tak fish kiter??



ni la the final result... dah tampal-tampal dia nak conteng la plak... tak pe la biar dia berkreatif kat situ :)



bella ni tak stay kat nursery kalau kat nursery mungkin ada jugak activities mcm ni dia belajar dok dengan pengasuh ni tak de la kan so aku ajar la skit-skit kat rumah disamping pegi-pegi playgroup kat mana-mana buat sementara utk tahun ni... tahun depan Inshallah baru start hantar dia ke playschool / taska / any place yang ada belajar-belajar ni  

sekarang tengah survey a fews tempat area nilai ni untuk hantar bella....

sapa-sapa tau kat mana yang bagus kat nilai  :( aku pun tak tau nak antar mana


 share  pliss

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...