Followers

Wednesday, 2 May 2012

.: akar siti fatimah punya cerita :.


last week aku dapat benda ni dari opis mate dia bagi soh rendam bila dah dekat2 nak bersalin, air dia boleh buat mandi, sapu perut dan minum bila dah sakit nak bersalin nanti...

aku dapat2 akar tu esok nyer terus rendam... tak sabar kekdahnya... aku pikir takpe la leh je buat mandi2 n sapu perut dari awal pun, sbb aku ada la jugak baca kat internet org cakap masa 7 bulan dah leh rendam n buat mandi sume...

opis mate aku ckp nanti dah dekat2 nak besalin tu dia kembang sendiri... dari apa yang aku baca pun konon2nya akar ni mcm tak kembang je kalau rendam sebelum sampai waktu nak bersalin tu...




balik keje tu aku rendam dalam jug kecik, bila aku gi dapur tgk mcm dia nak kembang, aku ubah pegi jug besar skit, tengok2 dia kembang giler2 ikut jug tu.... hubby masa tu kat luar terus dengan pantas sms hubby " eh kenapa akar ni kembang plak, org ckp akar ni kembang bila dah nak bersalin" sedangkan masa tu aku baru 31 weeks ++

tetiba tercuak kejap.... hahahah kelakar pun ada....





akar tu kembang terus jadi mcm ni, siap dengan dia pun kelopak2 bunga tu pun sekali kembang maunyer aku tak cuakkkkk

tu la gatai nak rendam awal2 sudahnya sendiri takuttt... kuikuikui

bila dah rendam 2 hari MIL plak ckp nape rendam awal sangat last2 aku ckp la "saje nak test" hihi

pastu sudahnya aku keringkan balik akar tu, jadi seperti asal balik mcm gambar kat atas tu...biarla dah dekat2 nanti la baru rendam balik...

aku pun tak tau sangat pasal akar ni... betul ke dia tak kembang kalau tak sampai masa lagi abes kenapa aku rendam terus zassssss kembang setaman..

any idea??

sharing is caring :)

10 comments:

DaZzlingLilLy said...

owh ye ker akar ni kembang ikut due org nak bersalin..first time dgr..

lieyalatif said...

umang ai...kalo kembang gini le yatt mmg dah nak dekat dah hahaahah.....ko laa gatal...len kali rendam bile dah nak due laaa...aku lak yg cuak hhaahahaahaah

Mrs Nazar said...

tangan ko nampak mcm sembab ar.. kaki sembab x? hihihi.. dah ko rendam memang la akak confirm kembang nyer..dia kena air... dia dlm masa 8 jam dia akan kembang sepenuhnya...

yatt said...

lily : i pun tak tau gak.. dok dgr org la ckp haha

lieya : tu la gatai kan... sudahnya sendiri takut.. haha

izan : ada org ckp dia tak kembang :( mana la aku tau...

my everything said...

Hahahaha kite dlu 6 blan dh telan airnye.. Beria semangat xtentu hala.. Mujoq takde ape hehe.. Xtaula sejauh mana kesahihannye kan.. Tp org ckp die mcm air selusuh la mudahkan bersalin..

fatimatuzzahra said...

igt kembang sket je..xsangke sampai camtu kembangnye..kalau saya lagi tergezut..

yatt said...

na : haha lagi dasyat ko... sib baik tak terus sakit.. :)

fatimatuzzahra : kann mmg terkezut la dibuat nya.. terus keringkan balik takut nyer pasal.. haha

ieda said...

dlu kakak dgn mak ckp bla dkt nk bsalin baru rendam sbb dia akn kembang bila dh smpai masa. tapi xtau la sbb xsempat rendam pun

IFA Athirah said...

wktu dia kuncup mcm bntuk love plak.huurm

salmia saidin said...

salam,
sy pun ada rendam akar ni baru2 ni. tapi berbau hapak la pulak. memang macam tu ke or akar sy tu je?
tak lalu plak nak minum kalau berbau mcm tu. :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...