Followers

Wednesday, 27 March 2013

.: wordless wednesday :.

Ni gmbr last 2 weeks Bwk bella jln2 tgk dinosour kt 1 mont kiara aritu biasa jer tk la best pun tp ok la bella suka... Gelak2 tgk binatang tu berbunyi... pastu mkn2 kat tony roma's lama tk rasa rib yg sedap tu sejak2 pakai phone utk update blog ni idea nak mengarang pun terbantut huihhhh...k lar bye nnti aku update lg ye :)











Wednesday, 20 March 2013

.: bella's bento :.

Start smlm aku hantar bekal utk breakfast bella ke rumah bbysitter... Before ni aku just bekalkan biskut jer kt dia tp skrg dia dah tak nk biskut tu.. Jemu barangkali... smlm pun dia dah 9 months takut plak dia lapar kalau tk breakfast, tengahari MIL dah ambik dia, so mkn bubur kt rumah... Cuma pagi jer la..

Smlm aku buat cheesy mashed potato + mango sebagai dessert

Harini pudding oat mango + puree pear




Monday, 18 March 2013

.: wordless monday :.

Hahaha monday pun ada wordless? Ni namanya malas nk mengarang nak2 plak pakai phone jer... So kiter update ala carte jer ... Skrg dah pandai minum n makan sendiri... Mkn benda2 senang je la mcm kismis ni aku just steam n susun2 bg dia ralit sambil thk nenek masak kt dapur...minum dah pandai pakai straw agak2 haus pg ambik bekas air dia n minum sendiri :)





Friday, 15 March 2013

.: buat puree baru :.


blog ni dah jadi blog masak-masak solid food dah jadinya haha... jgn boring ye :)
 
ni puree baru untuk bella actually sbb nak intro cheese kat dia... so buat puree ni potato+  brocolli + cheese

stim potato ngan brocolli tu pastu masuk dalam blend letak grated cheese skit.. aku pakai jenama bega tah tiba-tiba gmbr cheese tu tak leh upload plak kat sini


before blend





after blend



ni dah siap-siap masuk dalam bekas... aku pakai potato sebijik jer dpt la 2 bekas kecik ni sedap okeh rasa lemak-lemak gitew aku ni dah la mmg hantu chesse harus la rasa sedap jer



yang ni okeh la jugak bella nak makan... tp mcm kena letak dlm pasta kot ok skit kalau tak mcm muak skit la....

paling senang buat ni :)

Thursday, 14 March 2013

.: bubur ayam Mc'B :.


ini resepi cedok dari blog saya hot....

bella kan asyik makan bubur salmon jer so aritu buat la bubur ayam ala-ala Mc'd ni kat dia

ni la dia bubur ayam Mc' Bella
 


dah siap tu aku tuang sup skit masa nak suap dia

ni masa inprogress... aku buat chicken stock kali ni tambah bawang holland n celery bagi rasa skit chicken stock tu.... pastu just buat bubur kosong letak ayam letak la homemade chicken stock ni.... 
aku rasa sedap la ada la ala2 mcm mc'd punya bubur 


tapi mcm biasa Bella mkn sikit jugak... 

tak pe la .... ni merupakan cabaran untuk mama nak bagi makan kat Bella :) mudah-mudahan nanti dia nak makan

Wednesday, 13 March 2013

.: bergedil untuk si baby :.


susah tol la kt opis skrg ni tak boleh bukak blog... dah kena block cissss betul dah la broand band aku dah tak pakai mmg tersadai jer la blog ni.....

omak yang rajin ni haaa gigih la mengumpul koleksi resepi untuk bagi si kecik yang tak berapa nak makan tu.... gigih buat macam-macam haaa

makan la jugak skit-skit yang lebih nya mak nya la makan... 
nak buat mcm mana terpaksa la try n error jugak punya nak bagi leh terima macam-macam food

aritu buat bergedil untuk dia


bahan-bahan:
 
kentang - stim / rebus dulu sampai lembut
bawang holland -potong dadu
carrot - potong dadu
celery - aku letak skit jer
salmon - 
(sbbkan aritu kat rumah tak de ayam, tak de benda lain aku letak la salmon dalam bergedil dia)





aku stim dulu kentang n sayur2 tu



 dah siap lenyek-lenyek buat bulat cam ni salut dengan telur (kuning sahaja)
then goreng, gmbr dah siap goreng aku tak snap pulakkkk


aku bagi bella mkn cam tu jer tp nak mkn dengan bubur kosong pun okeh jer.... 

agak-agak dah abes idea tak tau nak buat pe leh la buat bergedil ni :)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...