Followers

Tuesday, 11 December 2012

.: her 1st solid food:.

adoiii mama dah langgar pantang dah.. bella baru 5month 3 weeks dah bagi makan.. haha belasah lar

puncanya yang bagi makan tu adalah dengan alasan:

1.  lately dia asyik jaga kerap tengah malam pastu tak cukup menyusu sebelah jer mesti nak dua-dua belah kadang2 tu pun tak puas jugak... kesian tengok dia

2. apatah lagi bila tengok dia menjerit2 nak tarik cawan dari tangan kitorang n nanges2 tengok orang makan

3. dia sepatutnya makan this week tapi this week aku nak pergi kursus plak

4. dia dah memenuhi ciri-ciri ini:

Signs that indicate baby is developmentally ready for solids include:


  • Baby can sit up well without support.
  • Baby has lost the tongue-thrust reflex and does not automatically push solids out of his mouth with his tongue.
  • Baby is ready and willing to chew.
  • Baby is developing a “pincer” grasp, where he picks up food or other objects between thumb and forefinger. Using the fingers and scraping the food into the palm of the hand (palmar grasp) does not substitute for pincer grasp development.
  • Baby is eager to participate in mealtime and may try to grab food and put it in his mouth.


 pikir punya pikir aku pun decide bagi la dia makan weekend aritu, lagipun Dr helena yang doktor pun bagi baby dia makan awal kan haha...

well...mama with full of excuses 

cakap jer la yang mama mmg tak sabar nak bagi anak makan.. kuikui

so her 1st solid food is

*

*

*

*

*

*



papaya puree

memandangkan dia sblm tu beberapa hari tak poo poo... 
lepas mkn ni esoknya terus poo poo dengan banyak sekali hehe




sibuk menarik tangan mama tak sabar nak lagi.. :)


syok jugak puree memuree ni.. tak sabar nak buat next puree plak 


1 comment:

Izzati Asyraf said...

excited jugak nak bagi my baby solid food..tapi anak baru 5 bulan..hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...