Followers

Tuesday, 4 December 2012

.: persediaan solid food :.

bella dah nak masuk 6 months dah lagi few weeks jer, bella pun excited dah.. siap jerit-jerit nak ambik air dari tangan orang... n nanges-nanges tengok orang makan tak bagi dia.. kesian sangat 

 last week kenduri plak, mmg mama dia mengawal ketat la bella 24/7 abes semua org nak sumbat anak aku makan... gilerrrr... uisshhh cabaran jugak rupanya nak bagi anak makan ni ingatkan nak bagi susu badan jer mencabar, rupanya nak bagi anak makanan berkhasiat pun orang dok paksa bagi makanan kurang sihat... sume pesan " nanti bagi nestum tau, bagi biskut farleys tu" aku iyekan ajer... tak nak melawan orang tua..

  aku dah prepared la serba sikit barang-barang untuk dia start makan tak de la apa sangat pun skit-skit jer

jom tgk :)

*

*

*

*


1. Seat

 

 :) oooo wishlist aritu dah di grab menjadi kenyataan hehe...padahal bella tak leh duduk lagi pun sajer gedik nak beli gak kan...sbb murah dari harga biasa aku tgk.. beli kat peekaboo baby shop RM159.90 jer
 
 takpe leh pakai sampai 4 years benda alah ni :) kalau tak pun leh turun termurun kat adik dia nanti or jual preloved ngeh ngeh..


2. Rice Cooker




pegi jusco nak beli hadiah kawen member akhirnya terjebak beli benda ni sbb tengok kat page FB solid food pasal rice cooker ni... ok lar kot boleh steam buah skali dalam ni... 

yg iye nya aku malas nak kacau dapur MIL senang leh steam n masak bubur dalam ni skali nanti... lagipun kalau masak pakai dapur gas confirm hangit hehe manjang lupa jer aku ni

philips avent nyer steamer tu tak jadi beli laaa mahal sgt... sob sob yang ni baru RM169.90 kat JJ


3. tray
 

yang ni org dok beli kat giant, aku pegi giant cari tak jumpa last2 beli ni kat kedai ala2 daiso kat alamanda.. mahalllll 2 tu RM6.90

4. sippy cup


 yang ni beli lama dah kat Sogo sbb ada sale if tak 39.90 aku beli RM20 jer ambik warna pink utk si anak dara

5. feeding set


yang ni beli on9 skali ngan fisher price booster seat di atas sbb nak dptkan free postage if barang lebih RM180 :)


6. Dispensing Spoon



yang ni beli konon senang lar if jalan2 nanti leh letak food dalam tu tekan jer so takyah mengangkut segala pinggan n mangkuk :) beli ni RM28 ++ kat fabulousmom


7. snack cups & lids


 yang ni plak tak tau lagi nak letak apa... beli sbb geram warna warni tu... boleh?? RM12.90 kat parkson

 8. CookBook


ni yang paling penting.... cookbook..senang nak tgk resepi RM20.00 harga buku tp aku download jer :)

so far cuma blender jer tak beli lagi minggu ni baru nak beli blender yang ada kat rumah tu semua dah pakai blender cili...


"Ya Allah engkau permudahkan la semua untuk anakku.. dan rajin-rajin kan la mama dia ni untuk masak" hehe

10 comments:

MaR said...

eksaited kan bile anak dah nak start makan?bella kene makan byk2 tau...

Hana Soffelia said...

Yeay, bella dh nak makan. Milestones naurah for solid food lama lg.

yatt said...

mar : tu la sangat excited harap2 bella mkn bnyk lar :)

yatt said...

hana : tak pe sabar tak lama lagi tu nanti naurah leh bambam lagi :)

Mrs.Farhana said...

haha..mesti excited kan..harus la..:)

dear, leh share kt ne download book tu?

Kak yon said...

suka suap baby makan..sambil acah2 dia..ommmm chakk!

yatt said...

farhana : leave your email ye nnti saya send

kak yon : hehe tu la tak sabar

Mrs.Farhana said...

farhanabaharin@yahoo.com

Thanks dear ;)

Izzati Asyraf said...

dear nak tanya ok tak guna panasonic tu..i berkira-kira nak beli ni?

cikpuanputeri said...

salam.hye dear, tengah blog walking baca pasal solid food. hee. then jumpa blog u.. nak tanya mcm mana nak download cookbook tu ye? boleh email me? puteri_frd06@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...