Followers

Thursday, 31 January 2013

.: bella's food lagi :.

skrg ni every weekend mmg bangun awal untuk prepare food for bella, biasa dia bangun pun awal sangat kdg2 aku pun tak bangun lagi aku biar je MIL jaga haha.. aku sambung tido dulu, 


bella pun tak nak sangat makan kalau mcm aku buat puding oat utk 3 hari terus, dia tak nak mkn yang dah sejukkan tu, terpaksa la mama nya ni gigih buat every weekend, tp weekdays aku terpaksa bekalkan baby bites jer


BREAKFAST




aritu buat pudding oat lagi since bella pun suka, kali ni guna pisang plak...so untuk bfast so far dia suka pudding oat ni..



LUNCH





unsalted butter utk grill salmon sblm masuk dalam bubur


untuk lunch stakat ni dia mmg suka sangat bubur salmon + sup sayur ni, tp kalau tak de sup pun dia still lagi suka bubur salmon tu,

lupa plak mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan, dah mak nya mmg hantu salmon anaknya pun sama la...
 alhamdullilah adalah kwn nak pi makan sushi esok2...lalalallala

sblm ni penah try la buat bubur ikan bilis + puree la, bubur ayam la sume dia makan skit jer..bubur salmon ni aku tengok dia suka, so aku buat la abeskan salmon yang ada aritu beli kat cold storage salmon fillet tu boleh dapat 3 kali masak dah dekat 2 weeks dia makan bubur salmon ni jer aku pun tak tukar sbb dia suka



 i'm ready to eat mama :)


so far dah try :

puree :

apple
banana
pear
mango
papaya
peas
apricot
breakfast :

oat + mango + kismis + kurma  - steam buat pudding
oat + banana + kurma - steam buat pudding
oat + apple + kurma = masak atas dapur jer

bubur :

rice + ikan bilis + carrot
rice + carrot + ayam
rice + chicken stock + salmon  (bella's fav)


 nak try buat eggless bread pudding plak this weekend (konon) harap2 bella suka la n tukar bubur lain plak for lunch

.: wedding @ shah village hotel :.


ni pun antara aktiviti sepanjang cuti last week jugak, attend wedding cousin hubby kat PJ aku pun main follow jer MIL ckp kat dewan MPPJ, rupanya buat kat hotel dekat ngan MPPJ, skrg sume main buat kenduri kat hotel jer tak main dah kat rumah-rumah ni haaa... hahaha ado duit boleh la kan... kalau aku ada duit pun aku buat huhuhu

aku tak tangkap pun gambar kat situ, segan, gambar pengantin pun tak ambik malas nak masuk dalam ramai sangat orang lepak2 kat tepi pool tu jer, sejuk skit, bella pun tak banyak ragam ok jer, kejap2 aku df dia sambil nyorok2..











 gambar sebelum pegi jer ada tu pun dalam kete



 do we look a like ???
 


 





budak kecik ni dah pandai tengok air dalam pool tu tersengih2 sib baik tak pandai mintak nak mandi lagi skrg cukup suka mandi, tambah lagi bila mama nya ni rajin melayan mandi dalam tab tu sambil bawak mainan dia... dia tak pandai duduk betul2 lagi, pandai jer duduk nanti mama terus beli pool kecik ye!! mama yang super excited :)

Wednesday, 30 January 2013

.: dapat buku free..yeay!! :.


hari jumaat aritu tengah sidai kain kat luar tetiba van pos laju berenti depan pagar rumah, dok pikir bila masa plak aku beli barang on 9 rasa mcm tak de beli barang dah, pastu terus teringat pasal buku ni...ada one of the blogger (Farhana) yang sangat bermurah hati nak bagi buku ni for free :)



thank you so much darl !!

akan memanfaatkan ilmu ni sebaik mungkin :)

.: ganjaran sebab temankan nenek :.


last week cuti lama kan sume org berholiday, papa busy kitorang tak kemana pun, MIL ajak pegi JJ nak cari handbag baru, pegi jer la.....




dapat la habuan jugak si kecik ni.... baju selai.. harapkan mama mmg setahun skali jer la kot nak beli baju memahal ni beratus plak gaun selai tu!!!
 less pun 10% jer...



muka masa baru sampai 

senyum la sampai ketelinga



pastu senyum nak tak nak jer


 
pastu kita panggil pun dah buat tak tau jer...



muka orang ngantuk.... last2 terlentok tido aku pun tak sedar 
nasib baik ada orang tegur dia dah terlentuk dalam stroller tu...letih menunggu kitorang shopping :)


Monday, 21 January 2013

.: Bella's weekend food :.


 
 weekend aritu main masak-masak utk bella, mama cuti boleh la masak best2 skit kalau tak dok makan puree n bubur tak best jer la si bella tu, 

dia pun makan tak banyak.... main jer lebih makan dua tiga suap pastu sembur... tu tanda tak nak la tu...

makan buah pun sama siap rasa dulu first kalau manis, mintak lagi kalau tak jgn harap la siap buat muka geli2 n tutup mulut terus...



untuk b'fast aku buat puding oat, lunch aku buat bubur salmon untuk dia.. gambar bubur salmon tu tak snap plak.. 




puding yang dah ready untuk dikukus








aku campur oat + mango + kismis + puree kurma







jumaat malam tu aku dah siap2 rendam dah oat, so pagi sabtu tu terus masak je atas dapur letak mango, letak kismis n kurma

masak kejap, pastu blend, kukus

siapppppp!!!!

alhamdullilah bella suka, 

bubur salmon tu aku buat bubur kosong jer dengan salmon, salmon aku grill dulu dengan olive oil skit bubur dah nak masak campak jer salmon dalam tu, bella skrg suka kunyah2 so aku tak blend pun bubur dia aku just lenyek2 jer, isi ikan tu pun lembut 

pastu aku buat sup sayur guna stock ayam, panaskan kiub stock tu pastu campak jer carrot, makan bubur aku selang2kan dengan suap sup tu... bella suka banyak dia makan, nak makan sup2 mcm orang besar rupanya si kecik tu...

weekend ni nak masak apa ye?? cuti lama lak tu boleh tukar2 menu hari2 :)

Monday, 14 January 2013

.: header baru :.


blog ni dah berubah wajah... cehhh wajah la konon.. tukar header jer pun kuikui.... boring ngan header lama plus dah bertambah family harus la letak gambar si kecik tu... :)




family kecil kami :)

Wednesday, 9 January 2013

.: saya tak jual shaklee :.


tapi aku nak share experience selepas lebih kurang seminggu makan pil shaklee ni

almaklumla aku ni fully breastfeed tapi susu selalu je kurang bila kurang mula la risau bila risau mula la stress lagi la susu makin merudum... 

aritu pernah susu drop giler masa bella 4 months aku cuba try pil asi... mula2 memang ok tp aku tengok susu jadi cair mcm air jer n aku rasa susu tu mmg tak rasa apa,

senang citer  banyak tp tak berkualiti kesian kat anak aku minum susu yang tak rasa susu...
so aku stop pil asi tu, dan mengigihkan diri la mengepam kat rumah sambil susukan bella sebelah, sebelah lagi mengepam...skrg bila masuk 6 months stgh lagi sekali susu aku merudum
nak kata aku tak mengepam, aku pump sampai tgh malam buta pun mengepam jugak 

tp aku penah baca artikel dari kellymom pasal growth spurts dan aku rasa benda tu terjadi kat diri aku...

When do babies have growth spurts?

Common times for growth spurts are during the first few days at home and around 7-10 days, 2-3 weeks, 4-6 weeks, 3 months, 4 months, 6 months and 9 months (more or less). Babies don’t read calendars, however, so your baby may do things differently.

Growth spurts don’t stop after the first year – most moms notice growth spurts every few months during the toddler years and periodically thereafter on through the teenage years.



pic : google

pikir punya pikir aku pun beli jugak shaklee ni  demi kebaikan aku dan juga bella
 

 pic : google

tapi ambil yang trial pack jer dulu nak tengok mcm mana, aku rasa memang getting better la nak kata bertambah 10-20oz mcm org lain tu tak la tp tambah la jugak dalam 3-5oz tu pun dah syukur dah bagi aku... 

selepas hari ke 3 aku try, susu aku rasa melekit giler, so aku try rasa memang maniss susu aku jadinya patut la bella nak mengempeng je sedap la kata... hehe

bella pun tak asyik jaga malam sangat sbb lapar mcm selalu..

 smlm sebelum tidur siap tak nak dah susu aku sbbkan kenyang sangat... for the 1st time anak aku tido tak mengempeng.. aku bagi dia tolak, tapi senyum, aku tepuk-tepuk tidur terus.. hehe alhamdullilah





kalau ada rezeki lebih nak beli skali ESP ni.. 

bukan saja untuk tambah susu badan tapi untuk diri aku jugak sekarang pun tak rasa badan lesu sangat mcm selalu

okeh abes dah citer.... 

macam yang aku kata "saya tak jual shaklee ye" :)

 tapi kalau nak beli boleh order ngan my bff ni...sarah

Monday, 7 January 2013

.: walker baru :.


aku mula-mula cam malas nak beli walker, tapi macam susah nak buat keje kalau tak de walker bella tu pun jenis cepat boring bukan nak baring-baring sangat kang mula la mintak dukung memang tak dapat la nak buat keje kalau dok menhadap dia je kan...

last-last MIL soh beli gak walker susah dia nak buat keje katanya... kitorang pun mengigih la pegi manjaku bangi, mmg ajak gak hubby pegi minggu tu sbb manjaku tengah buat sale sampai year end




walker pun skrg mahal-mahal nya la haihh zaman dulu2 aku rasa tak sampai seratus pun puluh-puluh ringgit jer..

tp yelar skrg dah upgrade dah la ngan penuh mainan, siap music bagai, n 2in1 tak nak buat walker leh enjut-enjut benda alah tu...
belek punya belek kitorang pilih yang ni, harga asal RM199 tp promotion dpt RM129 ok la kan murah 70 inggit...




balik-balik je papa terus pasang, kitorang ambik warna blue green



dah siap pasanggggg... muka terujaaaa!! habis sume mainan tu dia nak gigit






" mama... best la benda ni mama :) "




papa pun hover sampai balik perak hangkut skali walker anak dia ni... hehe



bella, chacha, ammni
gambar bella ngan rakan-rakan sebaya..hehe

anak-anak kwn aku ni, bella beza 3 minggu ngan chacha dan beza sebulan setengah dengan ammni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...