Followers

Monday, 22 July 2013

.: homemade ice cream :.


simple jer sebenarnya nak buat ice cream ni sebenarnya tak payah resepi pun, tp sbb ada yg request so aku update jer la hihi... puas mencari ice cream mould ni mmg penah dah buat icecream kat bella before ni tp just guna bekas biasa jer.. bella suka tu yg sibuk mencari mould tu... skali kwn aku ckp kat daiso ada, kebetulan last week pegi the mines beli la benda alah ni...

sebelum buat tu google2 la jugak mcm mana cara nak buat popsicle ni, banyak la jumpa tapi rata-rata resepi lebih kurang sama jer....

aku decide buat guna benda yg memang ada kat rumah jer for 1st trial... 

aku buat dua jenis yang aku bagi nama sendiri hihihi

 Milky Nutella & Tutti Frutti

yang nutella jer just blend fresh milk + nutella jer

utk tutti frutti tu plak aku guna buah pear ngan mango, buah pear tu aku blend dulu, then mango tu aku just potong kecil2 jer letak atas pear tu.... utk bagi rasa manis skit boleh letak madu (1year above) 

guna buah lain pun boleh ikut kreativiti sendiri la... kalau boleh guna buah jer lagi elok untuk baby, buah boleh campur ngan fresh milk blend, or just letak buah jer, rasa manis original dari buah tu sendiri pun dah ok dah tak perlu tambah gula or madu pun actually





nak tau sedap ke tak???

*

*

*

*




tengok gaya si kecik ni makan heheh kejap jer dah abes... kemain suka dia :) thanks sayang sbb suka semua benda yang mama masak dan buat untuk awak :)




sampai mama pun teringin laaa



the result is yummmmm hehehe ok larr kannn tanpa pewarna or bahan2 yang kita tak tau apa baik buat sendiri :)




ni la rupa mould yang aku beli kat daiso tu 



selamat mencuba :)

1 comment:

Mrs.Farhana said...

waa...sedapnye bella..aunty nak cikit...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...