Followers

Thursday, 7 February 2013

.: homemade bubur campak-campak versi aku :.


ni bubur yang aku buat sebelum pegi berjimba ke sogo last weekend, aku terlupa langsung bubur bella dah abes, pastu mengedik nak kuar, dah siap-siap cantik-cantik bermakeup bagai, baru teringat bubur dia tak de dah... nasib baik teringat kalau tak tak mkn la anak aku.... 

hehe tak de la tak makan MIL la buatkan tp aku tak suka susah kan MIL, dah la aku ni ngan bella 24/7 kerja rumah pun tak tolong sangat masak apa tah lagi so kalau boleh segala keperluan bella aku cuba sediakan tanpa susahkan MIL lagipun kita mak-mak ni, puas hati tengok anak makan masakan dari air tangan kita sendiri kan

okeh berbalik kepada cerita bubur tadi, aku pun terus bersilat kat dapur sementara hubby tengah mandi tu sempat lagi buat, beras dah siap sangai n blend so sekejapan jer la dah kembang bila masak... sonang


wahh siap beresepi bagai kan padahal buat bubur jer pun haha.. belasah lar


White Cod Fish Porridge

beras putih + beras merah, yg dah disangai-blend
carrot
ikan
homemade chicken stock 



beras merah



alaskan white cod fish (beli kat cold storage)




baby carrot




cara-cara :

ambik beras putih + beras merah skit, potong baby carrot campak je dalam periuk ni....

 sementara tunggu bubur kembang basuh ikan, panaskan pan letak olive oil + unsalted butter skit pastu grill ikan

dah grill ikan tu campak la dalam bubur yang dah kembang tu dalam periuk ajaib ni... haha bkn pemanggang je ada ajaib tau (but i love this periuk, sangat banyak membantu)

pastu letak homemade chicken stock 1 atau 2 cube..... 

 tadaaaaa siap dalam masa tak sampai stgh jam... kan sonong tuhh so omak eh boleh berjimba lama skit :) hehe


aku beli white cod fish fillet, lepas abes salmon fillet aritu, sbb kat Cold Storage tengah ada promotion 100gram RM10++ kot, kalau tak lagi mahal, yang aku beli ni dapat la RM20 sepotong, ok la besar jugak

alhamdullilah bella suka makan seronok bila tengok dia makan banyak :)




4 comments:

Izzati Asyraf said...

dear nak tanya..Masak dalam periuk tu macam masak nasi biasa ke guna porridge punya function..baru nak belajar2 guna periuk tu..haha

yatt said...

tekan porridge punca button :)

illa said...

nak kena bli gak camni.. yea pls share lagi info2 food baby ok :)
tak pernah plak terserempak kat KKM ni... :P

yatt said...

illa : i'll :) nanti leh refer utk buat food shakeel :) tp saya pun tak la pandai sgt :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...