Followers

Monday, 18 February 2013

.: weekend solid food :.


 macam biasa la during weekend baru mama ada masa nak main masak-masak untuk bella so weekend aritu buat teddy bear taufoo fa with kurma sauce for her breakfast
 
 sebelum makan tunjuk dulu teddy bear tu kat dia... excited plak tepuk2 walker dia nak makan hehe, kalau dah besar pandai la kan ni kecik lagi mama dia la sajer buat alang2 aritu beli mould ni mmg utk buat food dia so guna la utk tau foo fa ni

bella suka.. habis satu teddy bear ni dia makan agaknya sbb manis rasa kurma tu kot.. aku rasa pun sedap


senang jer buat benda alah ni, aku letak resepi kat sini eh :)

beli jer soft tofu ni kat supermarket aku beli jenama Anzen ni, potong skit,


pic : google



steam dalam 10-15minit, aku steam sementara mandikan bella lepas mandi dah boleh angkat dah 



pastu aku bentukkan guna mould teddy bear n, letak dalam bekas pastu tuang sos kurma (steam kurma blend, letak air skit masak atas dapur, jadi mcm air gula) siappp jadi mcm gmbr kat atas tu..:)


untuk lunch plak aku buat bubur salmon balik, dah tu yg bella suka aritu aku tukar buat bubur bilis, skit jer dia makan 

ni bahan-bahan buat bubur salmon, aku letak sayur carrot n broccoli, yg tu lemon utk basuh ikan n butter utk grill salmon 



ahad pagi tu untuk breakfast aku masak pasta untuk bella

guna pasta star ni



aku guna resepi dari internet, tapi aku ubah-ubah skit instead of cheese aku guna butter jer.. letak carrot + apple... bella tak suka sangat hehe susah nak bereksperiment ngan si bella ni, dia kalau pelik2 skit tak nak makan :)

aku tak berani lagi nak bagi dia cheese n tumis-tumis semua tu sbb tak sedap kot pasta ni



tp ok lar makan la jugak 5-6 sudu yang selebihnya mainn n sembur-sembur, nak plak aku biar dia buat sendiri, sudu kemana makanan ke mana yang banyaknya jatuh ke lantai :)
 


lunch mcm biasa masih sama salmon porridge, selagi dia tak jemu n boleh makan banyak aku biar je dia makan selang-selang, salmon, ikan cod or other fish nanti dah jemu kena pikir plak la nak bagi apa hopefully dia leh accept variety of food... aku cuba ajar dia slow-slow skrg ni :)

4 comments:

illa said...

wahhhh bestnya..
tak sangka byk gak menu utk baby ni kan...
:)

ieda said...

dah xsampai 2 bulan lg dh dhia blh mkn.xsabar lak rsnya ;)

Miss Izzati said...

nak try! dear..kurma tu buang kulit tak

yatt said...

illa : haah best tau masak2 utk diorang nanti boleh buat utk your baby :)

ieda : tak sabar kan?? hehehe saya pun dulu super excited :)

miss izzati : kurma tu buang kulit better tunggu 7++ or 8 bulan tau :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...