Followers

Thursday, 11 August 2011

.: menu sahur ala2 humble chef :.



 hubby cakap "ni apa hal subuh-subuh hari bereksperimen ni?"

haha...tadi bangun-bangun sahur terpikir nak try buat cheese omellete  ni sbb hubby suka sangat makan yang kat humble chef tu... telur je pun kan.. tp memang tak pernah try pun buat ni biasa buat telur dadar biasa jer la....

semalam pegi giant equine ngan member-member opis beli barang-barang skit tp memang tak pikir pun nak try buat omellete ni... beli roti la cheese sume sbb dah tak lalu nak makan nasi time sahur konon nak makan roti la pulak.... 

sudahnya try buat omellete ni sbb bahan sume ada..







ini la hasilnya.... ada la rupa skit-skit kan?? :)




ni setelah dipotong nampak isi dalam omellete....

komen hubby "sedapp.. humble chef boleh tutup kedai mcm ni" hahaha tak de la... 

tak la sesedap humble chef tu tp kira kalau teringat-ringat nak makan pastu rasa susah nak pegi sampai ke damansara nun dah boleh la wifenyer ni memenuhi selera tekak dia kann... :)






haaa yg ni humble chef punya... nampak lebih kurangkan kesedapan nyer?? ke aku punya sedap lagi?? ;p .... hikhik


updated wit recipe :-)

omelette pun nak kasi resepi kan? hihi 

bahan-bahan
  • telur sebijik
  • susu full cream (2-3  sudu)
  • cheese (aku pakai chesdale keping tu jer.. nak sedap lagi leh letak parmesan cheese ke apa2 cheese yang korang rasa nak letak )
  • sosej potong dadu (korang leh letak daging kisar ke apa sajer yg korang nak letak  mcm kat humble chef tu dia letak lamb) - goreng dulu
  • lada sulah/ serbuk lada hitam  
  • butter


cara-cara:~

1. pecahkan telur dalam mangkuk, tuang susu, kacau sampai rata dengan garpu
2. panaskan kuali, letak butter satu sudu (guna api yang perlahan)
3. tuang telur, letak sosej dan letak cheese kat tengah-tengah telur tadi.. agak2 dalam 2-3 minit lipat telur tersebut dan angkat 
4. sedia untuk dimakan :)





** sekian dari isteri yang berusaha memenuhi kehendak selera mr. hubby nyer :) 
** lepas ni nak try buat spagethhi aglio olio plak la... mcm kat humble chef tu :) chaiyok! chaiyok!

17 comments:

Rose Emely said...

ko punye nmpk lagi sedap laa kak yatot.
sebab nampak lagi gebus.
tu guna non stick pan ke?
org selalu terigau2 nak buat ala2 kat hotel tu...tapi kene guna non stick pan la. baru senang nak kumpulkan telor2 tu...
huhuhu...terus craving!
benci arrrr

...sWeeT uMi... said...

bagus nye yatt ni, demi hubby rela bljr wt kan...lagi pun senang je ekekeke...sedap tu (^_^)air tgn sendiri kan...

Fyda Rahim said...

ye2.. ko nye nmpk lg beh yatt.. so lps pose leh bwk dtg opis..

Thristhan said...

simple yet delicious, right?

Norah said...

cantik omelet ko, tie.. esok pg nak makan omelet gak lah!

pnsusu said...

adoiiiiiii lapar....
nyesal tengok ...
he he he

lieyalatif said...

wey gambar jek ke...share ar resepi...leh cube ni..anak2 aku suke telor dan cheese....

yatt said...

ellysa : ko buat la mesti lagi cedapppp

kak ima : tu la simple giler tp sedap tu yg hubby giler2kan sangat kat humble chef tu..

yatt said...

fyda : TQ :) nak bawak pi opis... dah sejuk lorrr

Tristhan : yup :)

ice : hihi atleast it's give u some idea kan? hihi

yatt said...

pn su : hahahah .... sila buat sahur ni :)

lieya : jap yer nanti aku bagi lupa nak letak lorr hehe..

~izan~ said...

lps ni senang la,order kat yatt je hehe..tak penah pun wat omelet cmni..mesti best kan...nnt dh wat olio tu letak sini tau..resipi skali =)

yatt said...

izan : ok... confirm letak resepi..

Wuming said...

Nasib baik la eksperimen menjadi... Sedap plak tuu..

Tq for the recipe...

Cik Kamoo said...

hye...tima kasih dtg belog kita. best makan kt de lanai...ramai ckp ayam madu dia sedap.

kambing golek takdalah...tgk la hrga buffet dia murah gile. makanan mmg besh.

pergila...nti review yek

CIK JATT said...

bagusnya yatt. bangun pagi2 masak favourite food hubby. mesti hubby pun bertambah2 sayang:)

yatt said...

wuming : hihi tu la pasal kalau tak sian hubby i.. haha

cik kamoo : thanks jugak cik kamoo i follow u too

cik jatt : sekali sekala jer itu pun menu senang2 boleh la :)

sHeeMa aNaK ZaHaR said...

wow... sedapp telorrr nampakk sangat moist.... yatt nak order....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...