Followers

Saturday, 27 August 2011

.:selamat hari raya maaf zahir & batin:.


korang semua dah sampai kampung ke???

aku jugak yang masih lagi di rumah.. hubby still keje hari ni.... kitorang isnin pagi baru gerak balik Gemas (kampung hubby) petang raya ke 2 baru balik perak....

aku dah start cuti so 3 hari ni baru nak mengemas beg, nak buat kuih raya skit, dan shopping mana-mana yang tak cukup di saat2 terakhir


~gambar raya tahun lepas, masih berdua seperti tahun-tahun yang lepas dan juga tahun ini :(~



k...larrr
sempena hari yang mulia ini saya dan hubby ingin mengucapkan selamat hari raya... mintak ampun mintak maaf andai ada terkasar bahasa....

berhati-hati di jalan raya.. semoga kita semua selamat sampai ke destinasi dan meraikan hari gembira bersama orang tersayang... :)

Monday, 22 August 2011

.: Bandung Last Chapter :.


mesti korang pun dah tak larat dah nak dengar cerita pasal bandung ni.... so abeskan arini....


 




ni hari ke-3 kitorang repeat pasar baru sebab bnyk ole-ole utk family tak beli lagi, aku tambah lagi beli 4 pasang kain 
hubby plak beli t-shirt2 bandung untuk member-member opis dia semua 17 pasang



 kuar dari pasar baru kitorang ambik taxi ke jalan riau plak...mencari baju-baju anak buah aku.. singgah heritage tak de satu pun berkenan...




 last-last beli baju-baju budak tu kat Oasis kot rasanya kalau tak silap.... pastu sajer-sajer jelajah FO-FO jalan riau tu, termasuk The Secret, Terminal Tas... apa tah lagi..hari ke-3 ni hubby memang dah tak larat dah lepas jalan2 kat sini terus balik hotel sempat la tido before keluar berbuka



nak keluar berbuka tu kitorang sedar dah lambat... kononnya nak pegi kampung daun, tapi tak sempat sbb berbuka kul 5.50 kitorang nak kuar kul 4.30 pastu orang hotel suggest kitorang makan kat The Valley, bukit dago jer...

kitorang pun iyekan jer la sbb kang tak berbuka pulak.....

 

last-last sampai la kitorang kat sini, 10 minit jer dari hotel.... best sebab sejuk giler atas bukit ni rasa mcm dinner kat cameron plak...

 




 kat sini sempat lagi menyopping.... sebab ada 1 FO, Fashion World...

dapat POLO Shirt untuk hubby 1, Jumpsuit untuk aku 1




 
 
















sementara menunggu waktu berbuka... kat sini menu western ada, local food ada, sume ada... harga agak mahal skit dari restoran-restoran lain tp still standard harga kita kat  KL
















 okeh berbuka sudahhhh.....
 
 
 
ni hubby order, nama aku tak ingat harga lebih kurang RM25








yang ni aku order pun tak ingat nama harga lebih kurang RM30










total kitorang makan malam tu RM70 ok lar kan dengan tempat yang ala-ala romantik, kat resort hotel lagi kan... kalau kat sini hotel punya cafe tak dapek la nak rasa RM70... 

makanan dia pun sedap sambil menikmati kesejukkan dan pemandangan seluruh kota bandung...

hari ke-4 nak balik tu dah tak tangkap gambar dah... masing-masing dah malas nak tangkap gambar dah eksited nak balik Malaysia.....

tak sabar nak balik ... hubby cakap rindu masak lomak cili padi...haha

 Bandung memang besttttt... ada masa ada rezeki, dan selagi namaku tak diblacklist oleh PTPTipu insyallah ketemu lagi Kota Bandung..... NgehNgeh


Friday, 19 August 2011

.: Bandung 3rd chapter :.

~Toko tiga & Pasar Baru~


kuar-kuar jer dari trans studio tu kitorang ambik taxi nak pegi pasar baru, agak jauh gak la dari Trans Studio ni nak ke sana sebab keadaan terlalu jam... tambang Rp 50,000 = RM15+- 
(boleh dapat lebih murah kalau naik teksi meter mcm bluebird) kitorang jenis malas nak tunggu so bedal je naik pape pun as long as tak lebih dari Rp50,000

sebelum tu org taxi tu singgah kat toko tiga ni, kebetulan hubby memang nak beli jeans pun...






orang taxi tu siap tunggu lagi... memujuk hubby suruh upah dia utk hari tu, dia mintak Rp400,000 = lebih kurang RM120+- utk separuh hari... mahal gilerrrrr... 

aku terus cakap tak nak better aku naik taxi jer,  lagi jimat...sbb nak balik hotel pun orang hotel ambik for free...







kat sini just rembat levis 501 satu jer untuk hubby Rp329,000 = RM117 +- (hubby kata) 

walaupun aku dah gigih buat Currency converter tp still pening gak.. al maklumla aku ni agak lembapss bab2 matematik ni.... hihi so bab2 kira duit just leave it to my hubby...

aku tak beli pun sbb baru je beli levis kat KL aritu... lagipun dah jarang pakai jeans skrg











lepas ke toko tiga baru pegi pasar baru.... kat sini dah giler dah tengok kain...




tengok semua nak beli... beli cotton banyak-banyak untuk bagi kat family aku borong kain-kain kat kedai Vouge ni kat Lantai 2






penat dah pilih-pilih kain, kita rehat-rehat dulu ye... :)


kat pasar baru ni aku abes dalam 2 juta lebih = RM730+-

aku beli

kain cotton - 5 pasang
kain manik lukis - 3 pasang
kebaya ready made - 1 pasang
kemeja batik utk FIL & abah - 2 pasang
tudung untuk MIL - 2 helai
Jubah utk MIL kakak aku - 1 helai

fuhhh jadi jutawan rupiah la sekejap kan.... :)




dari pasar baru kitorang ke Rumah Mode pulak.... kat sini banyak pilihan skit la dari tempat-tempat lain... quality baju pun lagi baik berbanding FO-FO lain... tp harga pricey skit lar.... tapi bnyk yg kitorang berkenan tak de size la pulak... 

kat sini beli tshirt CK utk hubby -1, 
untuk aku tshirt guess-1 &  juicy couture-1, skirt -1
baju anak buah aku ralph lauren - 1, osh kosh-1..

total Rp670,000 = RM235+-















masa ni memang dah penah giler dah lepak-lepak minum kat cafe ni Belgian Dine & dessert...
dekat ngan Rumah Mode...sementara nak tunggu staff hotel datang pick up kitorang.... balik tu memang flat giler dua-duanya...




sempat lagi tangkap gambar hasil shoppingan di hari ke dua..... total kehangusan untuk hari kedua ialah 4 juta = RM1400+-



dah susun-susun barang dalam beg.... owhhh ada space lagi... so boleh sambung shopping lagi hihihi..... 

dah tak banyak dah benda nak beli, cuma kain-kain pasang mcm tak cukup nak bali family 

so malam tu bincang-bincang ngan hubby nak me 'repeat' ke Pasar Baru lagi sekali before pegi FO-FO area riau untuk cari baju anak-anak buah aku yg lelaki....



Thursday, 18 August 2011

.: bandung 2nd chapter :.

~Trans Studio ~

kita sambung hari kedua pulak... kitorang selama kat sini sahur kul 3 pagi.. hotel akan kejutkan untuk bangun sahur.... so kul 3 pagi bangun la kitorang gesel-gesel mata... pegi makan hihii

untuk ari kedua ni rencana nya mau ke Trans Studio (tetiba ckp indon pulak kan..)
pagi kul 8.30 cam tu siap2 nak keluar 

before nak kuar tu aku call la mintak iron, tp kat sini yang best nyer kita dah mcm orang kaya giler ni.. sampaikan staff hotel iron kan baju kita okehh... kat sini ada?? ko nak iron mintak la iron kat housekeeping kan...tu pun kalo hado... silap2 dia kata iron dah abes org guna... ambek ko... pakai la baju kedut2.. huhu

dalam kul 9 mcm tu hotel antar pegi Trans Studio yg terletak di Bandung Supermall... 








trans studio maps tak payah ambik maps pun tak pe tak de sesatnyer kecik jer dalam tu







sebelum masuk beli tiket dulu ye.... 

harga tiket - weekdays - 150,000 (lebih kurang RM50++)
weekend & Public Holiday - 200,000 (lebih kurang RM70++)

bagi aku kalau nak rasa berbaloi pegi la weekdays...



harga tiket tu kena tambah 10,000 untuk mega cash kad, kat dalam ni tak guna cash nak beli apa pun kena topup kad ni baru swipe untuk bayar... 

diorang sediakan tempat utk topup mega cash ni di setiap section...











  
posing-posing sementara tunggu bukak... 

trans studio ni bukak kul 10.00 pagi




staff-staff dia buat tarian menyambut kedatangan pengunjung...masa kitorang pegi ni tak jumpa orang malaysia pun...maybe sebab bulan puasa kot memang tak ramai pengunjung dari malaysia
















 

 kat dalam ni ada lebih kurang 20 section...

  yang best nyer sebab tak ramai org pun datang time ni.... tak sampai tengahari dah settle dah jelajah semua tempat... kecik jer pun lebih kurang kat indoor genting lar...ataupun kecik lagi kot..hihi





ada show jugak.. aku tak sempat tengok pun sbb aku pegi sini sampai kul 2 jer... show start kul 4.00 petang..

 

















 hubby naik ni... aku?? tukang tangkap gambar jer la... tak nak aku tgk pun ngeri mcm nak kena bumbung dah kepala... hihi



 











 yang paling tak tahan sekali masuk dalam section ni, dia panggil 'dunia lain' kat sini kira mcm rumah hantu la... aku ingat dia letak patung-patung jer.. sekali ko orang pakai mcm hantu sebijik... walaupun dah tau itu orang... aku tetap takut... serius sampai teringat2 tak leh tido kat hotel dibuat nyer.... cissss bedebah betolll memang menyesal masukkk... hahahaha


kat sini kitorang just beli couple shirt sebagai kenangan.. harga 179,000 untuk satu t-shirt yang lain-lain tak beli pun.. agak mahal gak la souvenir dia... lagipun tak de apa sangat...

next entry ~ shopping-shopping pasar baru


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...