Followers

Wednesday, 13 July 2011

.:resepi brown sos:.



 pic : from mr google


atas permintaan kawan aku, aku letak resepi brown sos kat sini walaupun aku takde resepi yang sebenar.. jenuh aku pikir mcm mana nak bagi resepi ni.....

sebab aku ngan hubby main letak-letak je apa kitorang rasa nak letak dalam tu sampai la rasanya memenuhi tahap piawaian tekak kitorang

Bahan-bahan


-Bawang Besar - potong dadu
-butter - 1 sudu
- Gravy Mix tak kisah jenama apa, Jenama Knorr pun ada  (beli kat pasaraya, Giant ada biasanya) 
-Button Mushroom dalam tin (potong nipis-nipis)
- Full Cream Milk - 1 cawan
- Oyster sos -2 sudu
- brown sugar / gula merah (agak2 sampai ada rasa manis2 skit) 
-blackpaper sos -  1/2 botol (aku pakai jenama puteri, botol sama mcm cili sos)


cara-cara :-

bancuh gravy mix dengan air, kacau sampai rata supaya tak berketul bila masuk dalam periuk...tumis bawang dengan butter sampai naik bau, masukkan gravy mix, dan tambah air agak-agak jangan cair sangat, kacau sampai pekat masukkan full cream milk, oyster sos, blackpaper sos, gula merah dan mushroom... kacau sampai pekat..






sedap di makan ngan lamb ni... :-)

selamat mencuba... fida kalau tak jadi jangan marah ye...  tapi setakat ni 2 kali kitorang buat tak de lagi yang kata tak sedap..... hihihi

10 comments:

fairus said...

NANTI LEH BELAJAU BUAT NI...

NM02 said...

hadoi.... nampak sedap yang dibakar tu...

Mr. and Mrs. Mizan said...

wow, mcm best je.. pandai ko mereka-reka yerk.. leh aku try raya nnt! hehe

Fyda Rahim said...

yatt: aku terperasaan aku plak bile ko tag FIDA.. hahaha...

yatt said...

fairus : boleh.. kalau tak jadi jgn marah ye

NM02 : kan.. lamb memang sedappp

aja : hehe hentam je ja...

fydd : kikiki dah agak dah... sila klik link ye..

mysha said...

oooo Gini rupenyEr... baguS kak.. leh try buAt nih.. hehehe..

She's Gee said...

wow... boleh try ni... ^^

yatt said...

sha & Gee: haha.. try jgn tak try

WuMing said...

Main test sendiri saja ni... ok ker nii?......

yatt said...

wuming : belum cuba belum tau... hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...