Followers

Monday, 17 January 2011

.:mari buat homemade sushi part -2:.

okeh seperti yg dijanjikan ..
nak buat sushi ni first skali kena masak beras sushi tu, masak mcm biasa je, mcm kita masak nasi biasa, tapi masa nasi tu agak2 dah nak masak, masih panas2 lagi korang masukkan 2 sudu cuka makan yg dicampur dengan 1 sudu gula dan satu sudu garam (ni ganti sushi vinegar kalau tak de) korang gaul je campuran tu kacau2 lar kat nasi tu sampai rata...



ni dah get ready dah sume bahan2 yg nak diletak dalam, atas, kiri, kanan sushi tu...


telur rebus yg dihancur + mayonnaise


tuna yg dah dihancur + mayonnaise


crabstick yg dicincang + mayonnaise


crabstick seketoi-seketoi


timun jepun 



yg ni nak buat Golden ball kononnya.. mcm kat sushi king tu.. telur rebus yg disalut tepung tempura + bread crumb


sosej


udang tempura ready made (kitorang beli yg forzen tu... )


mula-mula korang letak seaweed tu atas bamboo mat nak bagi senang gulung nanti (tp guna plastik biasa lagi senang aku rasa.. heheh


letak nasi tadi, pastu korang letak la apa korang nak letak kat dalam dia... ikut kreativiti... kita buat dia kan... :-)


ni letak timun ngan crabstick


ni letak crabstick + mayo 


gulung mcm ni dan potong


jadi la mcm ni haa.... yg lain2 tu korang buat la ikut suka ... dah potong tu atas dia letak plak telur ikan ke letak cheese ke.... terpulang.....






mcm tu jer.. easy pitsy kan??



okey ready to eat.... yummm yummm.... :-) sampaikan hubby yg tak makan pun makan la yg homemade ni... huhu sukaa... 

2 comments:

DaZzlingLilLy said...

takder susah sgt pun nak wat sushi ni yer...my hubby pun tak makan sushi jugak..hehe

yatt said...

lily : tu la senang je nak2 plak kalau u buat yg simple2 jer tu... tp kalau sorang better u pegi beli je la heheh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...